Rikosseuraamuslaitos haluaa vankilat vain isoihin kaupunkeihin – juuri remontoitu Mikkelin vankila puuttuu listalta

Lännen Median mukaan Risen tavoite on, että avovankien ja koevapaudessa olevien osuus kasvaisi ja vankilaverkostoa keskitettäisiin isompiin kaupunkeihin.

vankeus
Mikkelin vanhaan vankilaan on tehty laaja korjausremontti.
Mikkelin vanhaan vankilaan on tehty laaja korjausremontti.Päivi Happonen / Yle

Rikosseuraamuslaitos Rise haluaa keskittää vankilat suuriin kaupunkeihin ja tulevaisuuden kasvukeskuksiin, uutisoi Lännen Media. Sijaintipaikkoja olisivat pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Oulu, Vaasa ja Hämeenlinna.

Listalta puuttuu esimerkiksi Mikkelin vankila, jota on vastikään remontoitu ja laajennettu. Viisi vuotta sitten päättynyt remontti maksoi noin 20 miljoonaa euroa. Vankilassa on 116 vankipaikkaa ja 70 työntekijää.

Nykyinen 26 vankilan verkosto supistuisi suunnitelmien mukaan 23 vankilaan vuoteen 2035 mennessä. Avovankiloiden määrää lisättäisiin ja suljettujen vankiloiden määrä vähenisi.

Esimerkiksi sanomalehti Kaleva (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että keskittämissuunnitelmat ilmenevät Rikosseuraamuslaitoksen analyysistä, jonka se toimitti oikeusministeriölle huhtikuussa. Analyysin mukaan vankilaverkoston keskittäminen tarkoittaisi 32 miljoonan euron vuosisäästöä.

Ylijohtaja Arto Kujala oikeusministeriöstä muistuttaa, että keskittämissuunnitelma on vain yksi strategiatyössä esiin nostettu vaihtoehto.

– Johdon perustehtävä on suunnitella erilaisia vaihtoehtoja. Nyt on nostettu esiin yksi vaihtoehto, ja hallitus on hallitusohjelmassaan valinnut eri vaihtoehdon kuin Lännen Media, toteaa Kujala.

Keskusta on jo tyrmännyt keskittämisajatukset (siirryt toiseen palveluun) (Suomenmaa) eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen suulla. Kurvinen sanoo Suomenmaalle, että Rin­teen hal­li­tuk­sen oh­jel­mas­sa on "yh­tei­ses­ti ja yk­si­se­lit­tei­ses­ti" so­vit­tu, et­tä van­ki­la­verk­koa ke­hi­tet­tä­es­sä tur­va­taan ny­kyi­set toi­mi­pis­teet.

Rikosseuraamuslaitos toivoo asiaan ratkaisua loppuvuodesta. Seuraavan uuden vankilan rakentamista se esittää Tampereen seudulle.

Lue myös: Mikä on Riihimäen vankilan kohtalo? Rikosseuraamuslaitos: "Rakennus on teknisesti käyttöikänsä päässä"

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus