Venäjän parlamentin puhemies: Toimittaja Ivan Golunovin huumepidätyksessä aihetta epäluuloon

Tutkiva toimittaja on saanut poikkeuksellisen vahvaa tukea venäläismedialta.

Tutkivat journalistit
Valentina Matvijenko presidentti Vladimir Putinin seurassa.
Valentina Matvijenko presidentti Vladimir Putinin seurassa viime syksynä. He osallistuivat Pietarissa Euraasian naisfoorumiin.Dmitri Lovetsky / EPA-EFE

Venäjän parlamentin ylähuoneen puhemies Valentina Matvijenko on määrännyt ylimmän syyttäjäviranomaisen valvomaan tutkivan toimittajan Ivan Golunovin tapauksen käsittelyä.

Matvijenkon mukaan Golunovin pidätyksen yhteydessä tehdyt rikkomukset ja virheet antavat aiheen epäluuloon ja pidätyksen nostattamille protesteille on perusteita, venäläiset uutistoimistot kertovat.

Korruptiota tutkinut Golunov pidätettiin Moskovassa torstaina ja poliisi kertoi löytäneensä hänen hallustaan huumeita. Golunov ja tämän työnantaja, uutissivusto Meduza, uskovat poliisin lavastaneen rikoksen ja venäläislehdet ovat poikkeuksellisella tavalla osoittaneet tukeaan Golunoville.

Matvijenko vaatii vastauksia, Putin odottaa

Matvijenko kaipaa useisiin Golunovin pidätystä koskeviin kysymyksiin vastausta: Miksi Golunov pidätettiin yli kahdeksi vuorokaudeksi ilman oikeuden päätöstä? Miksi kotietsinnöissä julkaistuissa valokuvissa oli eri asunto kuin missä Golonov asui? Miksi hän ei ollut etsinnän aikana läsnä?

Kyse on Matvijenkon mukaan joko ammattitaidon puutteesta, huolimattomuudesta tai provokaatiosta.

– En tiedä, miksi kutsua sitä, hän totesi.

Matvijenkoa pidetään presidentti Vladimir Putinin läheisenä liittolaisena. Hän on Venäjän kolmanneksi korkea-arvoisin viranomainen presidentin ja pääministerin jälkeen.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Putin on tietoinen Golunovin tapauksen kulusta ja odottaa rikosteknisten tutkimusten tuloksia.

36-vuotias Golunov on nyt kotiarestissa, mutta hän aikoo asianajajansa mukaan valittaa siitä. Moskovassa on suunnitteilla keskiviikkona mielenosoitus Golunovin tueksi.

Lähteet: AP, Reuters, Tass