Voisiko Itä-Savon erikoissairaanhoito olla osa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä? Kuntayhtymien pomot haluavat tutkia mahdollisuutta

Sosteri etsii keinoja turvata Savonlinnan yhteispäivystys ja ei-kiireellistä leikkaustoimintaa.

Sairaalapalvelut
Sosterin kyltti Savonlinnan keskussairaalalla.
Sosteri etsii vaihtoehtoja, joilla se säilyttäisi tietyt palvelut Savonlinnan sairaalassa.Esa Huuhko / Yle

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin PSSHP:n johtajat pohtivat, voisivatko Itä-Savon kunnat olla tulevaisuudessa erikoissairaanhoidon osalta osa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä.

– Silloin Sosterilla ei olisi yksityistä kumppania, vaan tapahtuisi julkisten sairaanhoitopiirien yhdistyminen erikoissairaanhoidon osalta, Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro sanoo.

Tavoitteena on turvata Savonlinnassa muun muassa yhteispäivystys, ei-kiireellinen leikkaustoiminta sekä osa kardiologisista toimenpiteistä kuten sepelvaltimoiden pallolaajennukset ja varjoainekuvaukset.

PSSHP:n ja Sosterin johtajat esittävät hallituksilleen ensi maanantaina ajatusta selvitystyön käynnistämisestä.

Sosteri pitää edelleen vaihtoehtona erikoissairaanhoidon ulkoistamista, joten ulkoistamisen valmistelu jatkuu.

Tällä hetkellä Sosteri ostaa erikoissairaanhoidon palveluita Kuopion yliopistolliselta sairaalalta 11 miljoonalla eurolla ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymältä Essotelta kolmella miljoonalla eurolla.

Jos selvitystyö erikoissairaanhoidon yhdistämisestä käynnistetään, sen on tarkoitus valmistua syyskuun loppuun mennessä.

Itä-Savon sairaanhoitopiiriin kuuluvat Enonkoski ja Savonlinna sekä erikoissairaanhoidon osalta Rantasalmi ja Sulkava.

– Sosterin asiakkaiden hoitoketjut luontaisesti suuntautuvat pääosin KYSiin. Näin ollen meille paras vaihtoehto on tiivistää yhteistyötä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin suuntaan ja optimoida Sosterin erikoissairaanhoidon palvelutuotanto väestön palvelutarpeisiin soveltuen, Peitsaro sanoo.

Muutos vaatisi jäsenkuntien päätökset sairaanhoitopiirin muutoksesta.

Lue myös:

Erikoissairaanhoidon ulkoistaminen etenee Savonlinnassa – päätöksiä toteutustavasta on luvassa kesään mennessä