Pula hoitajista käy kesä kesältä pahemmaksi – "Kaikki on palkattu, mitä on kiinni saatu"

Tilanne vaikeutuu vuosi vuodelta, koska uusia tekijöitä ei valmistu sitä tahtia kuin nykyisiä eläköityy.

Kesälomasijaisuus
Hoitaja kävelee YLE-osaston käytävällä Vetelissä.
Sari Vähäsarja / Yle

Hoitajista on kesän aikana kova pula Keski-Pohjanmaalla ja Pietarsaaren seudulla. Soiten alueella sijaisia onnistuttiin saamaan kymmeniä vähemmän kuin olisi tarvittu.

Tarve olisi heti parillekymmenelle sairaanhoitajalle, samalle määrälle lähihoitajia ja muutamalle lääkärille. Eniten puutteita on kotihoidossa, erityisesti Kruunupyyn alueella ja jokilaaksoissa.

– Se on tällaista kädestä suuhun elämistä koko ajan.

Palveluita ei silti supisteta, vaan tilanteesta yritetään selvitä hyödyntämällä sissijärjestelmää. Sissijärjestelmä eli sisäisten sijaisten käyttäminen siellä, missä tarve on suurin, pelastaa Filppulan mukaan paljon. Toisaalta sekin toimii kesällä vajaateholla lomien vuoksi.

Ja kun vakituinen reservi on töissä, varamiehitystä ei ole. Silloin äkillisissä ongelmatilanteissa joudutaan tekemään tuplavuoroja ja joustamaan muutenkin.

Pietarsaaressa väkeä kierrätetään osastojen välillä tarpeen mukaan. Vanhustyössä käytetään myös enemmän hoitoapulaisia.

Akuutti hoitotyö kiinnostaa eniten

Sijaisten etsiminen on aloitettu jo joulun jälkeen.

– Kaikki on palkattu, mitä on kiinni saatu, sanoo resurssijohtaja Seppo Filppula. Hänen mukaansa viime kesä oli huono, ja tämä on vielä huonompi.

Tilanne on pahentunut vuosi vuodelta, koska esimerkiksi Soitesta eläköityy toista sataa tekijää vuodessa eikä koulutus ehdi tuottaa tarpeeksi uusia tilalle.

Kesäsijaisten rekrytoinnissa näkyy myös yksiköiden välinen suosituimmuus: helpointa sijaisten saaminen on akuuttihoitoon, kuten päivystykseen, teholle ja ambulansseihin.