Mustatäplätokko on levinnyt jo Oulun korkeudelle – haitallinen vieraskala jäi pyydykseen Kellon Kattilankallassa

Mustaltamereltä ja Kaspianmeren alueelta kotoisin oleva mustatäplätokko on nopeasti levinnyt Perämerelle asti.

Oulu
Mustatäplätokko tutkijan kädessä.
Kati Teirikko / Yle

Aggressiivisesti leviävästä vieraskalalajistä mustatäplätokoste tehtiin ensimmäiset havainnot Suomessa vuonna 2005. Aiemmin pohjoisin havainto oli Raahesta vajaa kolme vuotta sitten. Viime perjantaina mustatäplätokko löytyi kalastajan pyydyksestä Kellon Kattilankallassa. Havainto on nyt pohjoisin varmistunut mustatäplätokon esiintymä Suomessa.

Laji on kulkeutunut Itämereen 1990-luvulla Mustanmeren ja Kaspianmeren alueelta luultavasti laivojen painolastivesien mukana tai munina runkoon kiinnittyneenä. Suomessa sitä tavataan suurimpien kaupunkien edustoilla ja nykyisin lähes koko Suomenlahdella.

Mustatäplätokon erottaa muista suomalaisista tokoista selkäevän mustavalkoisesta täplästä. Se on aggressiivinen vieraslaji, joka helposti syrjäyttää paikallisia kalalajeja. Se syö lähes mitä tahansa, muun muassa muiden kalojen mätimunia.

– Se on vahva kilpailija, joka ei ole kranttu lämpötilan suhteen, ja on kaikkiruokainen sekä kasvaa suhteellisen suureksi, 15–20-senttiseksi, meribiologi Essi Keskinen luettelee kalalajin vahvuuksia.

Mustatäplätokosta voi ilmoittaa havainnot osoitteeseen www.vieraslajit.fi (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)