Hyppää sisältöön

Turun yliopiston saama lahjoitusprofessuuri vahvistaa teknologiakampusta

Viisivuotinen lääketieteellisen tekniikan professuuri tulee alalle, joka kehittää alan laitteita ja tietotekniikkaa.

Vaihto-opiskelijoita tuetaan karanteenin ajan ruoka-avulla. Arkistokuva. Kuva: Yle/Philip Stenkula

Turun yliopisto saa lääketieteellisen tekniikan lahjoitusprofessuurin. Lääkintöneuvos Sakari Alhopuro on tehnyt puolen miljoonan euron lahjoituksen. Sopimus on viisivuotinen. Professuuri tukee yliopiston lääkekehitystä, diagnostiikkaa ja kuvantamista sekä tulevaisuuden teknologioita.

Tulevan professorin tutkimus- ja opetustehtävät sijoittuvat lääketieteelliseen tiedekuntaan. Lääketieteellisen tekniikan alalla kehitetään teknistieteellisiä menetelmiä ja ratkaisuja lääketieteen ja terveydenhuollon tarpeisiin. Tieteenala on suhteellisen uusi, ja se soveltaa useita tieteen ja tekniikan aloja, kuten biofysiikka ja -informatiikkaa, biomateriaalitiedettä sekä biokuvantamista.

Lääketieteellisen tekniikan alalla kehitetään lääketieteellisiä laitteita, instrumentteja, antureita ja mittaustekniikkaa sekä terveydenhuollon tietotekniikkaa. Lääketieteellisen tekniikan sovellutuksia ovat muun muassa sydämentahdistin, keinoelimet ja magneettikuvaus.

Turun yliopiston rehtorin Kalervo Väänäsen mukaan lahjoitus tukee ja vahvistaa monia Turun yliopiston olemassa olevia vahvuuksia. Lääkintöneuvos Sakari Alhopuro näkee lahjoitusprofessuurin merkityksen tärkeänä niin tulevaisuuden ammattilaisille kuin alueen kehityksellekin.