Mikä on Riihimäen vankilan kohtalo? Rikosseuraamuslaitos: "Rakennus on teknisesti käyttöikänsä päässä"

Rikosseuraamuslaitos haluaa supistaa vankiloiden määrää Suomessa ja tehdä vankeinhoidosta modernimpaa. Vankilat halutaan tulevaisuudessa keskittää suuriin kaupunkeihin.

vankeinhoito
Hämeenlinnan vankila
Rikosseuraamuslaitoksen tulevaisuuden visiossa vankiloiden määrä vähenisi 23:een vuoteen 2035 mennessä.Meeri Niinistö / Yle

Riihimäen vankilan tulevaisuus on epävarma Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) suunnitelmassa. Risen mukaan Riihimäen vankilan ongelmana ovat rakenteet ja rakennukset, jotka ovat aikaansa jäljessä.

– Tässä suhteessa ajatellaan, että rakennus on teknisesti käyttöikänsä päässä, Risen kehitysjohtaja Pauli Nieminen toteaa.

Lännen Media uutisoi, että Rise haluaa keskittää vankilat suuriin kaupunkeihin ja tulevaisuuden kasvukeskuksiin. Sijaintipaikkoja olisivat pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Oulu, Vaasa ja Hämeenlinna.

Asiasta kertoi muun muassa Länsi-Suomi (siirryt toiseen palveluun).

Tulevaisuuden suunnitelmassa nykyinen 26 vankilan verkosto supistuisi 23 vankilaan vuoteen 2035 mennessä. Suljettujen vankiloiden määrä vähenisi kuudella ja avovankiloiden määrä kasvaisi kolmella.

Rise: Uudisrakentaminen olisi parempi vaihtoehto

Risen mukaan Riihimäen vankilalla on edessään peruskorjaus 2020-luvun loppupuolella. Kehitysjohtaja Pauli Nieminen sanoo korjausurakan olevan niin iso, että on järkevämpää ajatella muitakin vaihtoehtoja. Niemisen mukaan uusi vankilarakennus olisi parempi ratkaisu.

– Näyttää siltä, että vaikuttavat, kustannustehokkaat ja toimivat tilat tukisivat paremmin Risen toimintaa, jos valitsemme uudisrakentamisen.

Niemisen mukaan nyt arvioidaan sitä, missä uuden vankilan sijoituspaikka olisi vuoden 2030 tienoilla. Vaihtoehdoiksi hän rajaa Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan maakunnat.

– Ei välttämättä siellä, missä se tällä hetkellä on. Arvioimme järkevimmän sijoituspaikan henkilökunnan saatavuuden ja sidosryhmien sijoittumisen perusteella.

Riihimäen vankilan johtajan Pasi Oksan mukaan rakennusteknisesti vankilakiinteistö tulee tiensä päähän vuonna 2035. Hän ei halunnut kommentoida suunnitelmia tarkemmin vedoten Risen tiedottamisvastuuseen asiassa.

Riihimäen vankila on 223-paikkainen suljettu laitos, jonne sijoitetaan yli kahden vuoden rangaistuksen saaneita miesvankeja.

Oikeusministeri: Yhtäkään vankilaa ei tällä hallituskaudella suljeta

Hämeenlinnassa rakennetaan parhaillaan uutta satapaikkaista naisvankilaa vanhan viereen. Risen mukaan Hämeenlinnan vankilan tulevaisuus on turvattu.

– Sen laitoksen elinkaari on todella pitkä. Se on mukana niiden laitosten joukossa, jotka ovat vielä vuonna 2035 toiminnasssa, kehitysjohtaja Pauli Nieminen Risestä kertoo.

Niemisen mukaan halut vankilaverkoston ja vankeinhoidon muovaamiseen liittyvät yhteiskunnan muutokseen. Vankiloiden tulee muuttua samaa vauhtia kuin ympäröivän yhteiskunnankin.

– Se vaatii toiminnalle erilaisia lähtökohtia kuin esimerkiksi Riihimäen vankilan suunnittelun aikana on mietitty. Tässä suhteessa vankila elää tässä ajassa, ja toiminnan täytyy muuttua ajan vaatimusten mukaan.

Tuore oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kommentoi Risen aloitetta Lännen Medialle. Muun muassa Turun Sanomat kertoo (siirryt toiseen palveluun), että ministeri ottaa vankiloiden keskittämissuunnitelmat käsittelyyn vielä kesän aikana.

Henriksson myös muistuttaa, että yhtäkään toimipistettä ei voida sulkea tällä hallituskaudella.