1. yle.fi
  2. Uutiset

Kännykkä tipahtaa useammin vessanpönttöön kuin järveen – jos puhelin kastuu, muista nämä 3 ohjetta

Kastunut puhelin on mahdollista pelastaa oikeanlaisilla toimenpiteillä. Ensimmäiseksi laite tulisi sammuttaa.

Matkapuhelimet ja mobiililaitteet
Pariskunta kännykän korjaajan tiskin ääressä katsomassa puhelinta.
Jukka Sariola (vas.) toi kastuneen puhelimen huoltoon. Mikko Saastamoinen (oik.) neuvoo, miten vanhasta puhelimesta siirretään tiedot uuteen.Heikki Haapalainen / Yle

Puhelin kulkee usein käyttäjänsä mukana kaikkialle, sänkyyn, ruokapöytään ja kesäaikana tietysti myös uimarannalle. Puhelimen kastuminen on yksi yleisimmistä syistä, miksi puhelin viedään huoltoon.

– Suurin kosteusvaurioiden syy on puhelimen putoaminen vessanpönttöön. Voisi sanoa, että noin 80 prosenttia tapauksista on niitä, kertoo myymälävastaava Mikko Saastamoinen Joensuun iTapsa-puhelinhuoltoliikkeestä.

Kastuneen puhelimen kuivaamiseen löytyy monenlaisia ohjeita. Puhelimen kuivaamista voi kokeilla kotikonstein, mutta ne eivät aina riitä pelastuskeinoiksi.

1. Sammuttaa virta ja poista akku

Ensimmäiseksi puhelimesta tulisi sammuttaa virta. Mikäli mahdollista, tulisi akku lisäksi irrottaa, jottei kosteus ehdi tehdä tuhoja.

– Tärkeintä on, ettei yritä käyttää tai käynnistää puhelinta. Puhelinta ei saa myöskään ladata; vesi ja sähkö on huono yhdistelmä.

Tyttö lähdössä juoksulenkille puhelimen kanssa.
Puhelinta ei saa käyttää kastumisen jälkeen. Tiina Jensen

2. Hyödynnä silikonigeelipusseja tai kokeile riisiä

Kun googlaa ohjeita kastuneen puhelimen pelastamiseksi, lähes kaikkialla ohjeistetaan laittamaan se pintapuolisen kuivauksen jälkeen keittämättömään riisiin. Tämän kerrotaan auttavan puhelimessa olevan kosteuden poistamisessa.

Mikko Saastamoinen pitää riisiä kuitenkin ennemmin myyttinä. Hän suosittelee riisin sijasta käytettäväksi silikonigeelipusseja. Nämä ovat pieniä pakkauksia, joita saattaa tulla esimerkiksi uusien vaatteiden tai joidenkin elektroniikkalaitteiden mukana.

– Riisi imee kosteutta puhelimen pinnalta. Se ei kuitenkaan juurikaan auta sisällä olevan kosteuden poistamiseksi. Sanoisin, että paketeissa tulleita silikonigeelipusseja kannattaa säilyttää tällaisten tilanteiden varalle, sillä ne ainakin toimivat.

Hiustenkuivaajalla kuivaamista Saastamoinen ei suosittele.

– Aika lämpimäksi täytyisi puhelin saada, jotta kosteus sillä tavalla haihtuisi. Samalla se saattaa sitten tehdä tuhoja puhelimelle.

3. Vie puhelin huoltoon

Suurin osa kosteusvauriosta kärsineistä puhelimista pystytään korjaamaan.

Älypuhelin korjattavana matkapuhelinhuoltoliikkeessä Helsingissä.
Huollossa puhelin saadaan avattua ja kuivattua huolellisesti sisäpuolelta. Samalla voidaan tarkistaa, tarvitseeko puhelin uusia varaosia.Jussi Nukari / Lehtikuva

Saastamoisen mukaan puhelin kannattaa toimittaa mahdollisimman nopeasti huoltoon, jotta voidaan arvioida puhelimen kunto ja tarvittavat huoltotoimenpiteet.

Huollossa puhelin kuivataan sisältä ja sille tehdään niin kutsuttu vesihuolto. Laite pestään huollossa ultraäänipesurilla ja tällöin myös mahdolliset hapettumat saadaan puhdistettua. Joissain tapauksissa puhelimiin on tilattava myös varaosia.

Lue lisää:

Kuluttajavirasto selvitti kännykkävikoja: Korjausajat venyvät, ja samaa vaivaa korjataan useita kertoja

Hiki on älypuhelimelle suurempi harmi kuin aavistatkaan – "Jo yksi tai kaksi pisaraa riittää hapettamaan näytön liittimen"

Lue seuraavaksi