Hyppää sisältöön

Levänluhdan arvoitus raottuu hieman: Haudattujen DNA lähellä nykysaamelaisia

Kansainvälisestikin poikkeuksellista Levänluhtaa epäillään uhrilehdoksi. Viimeisimmät tutkimukset viittaavat saamelaisiin, mutta moni kysymys on vielä vastausta vailla.

Isonkyrön Leväluhta sijaitsee Orismalan kylässä. Kuva: Anna Wikman / Yle

Uusi tutkimus osoittaa, että Isonkyrön Levänluhtaan haudattujen ihmisten DNA on lähellä nykysaamelaisten DNA:ta.

Rautakaudella Levänluhdan alueella haudattiin ihmisiä veteen ja tapaa jatkettiin ainakin 400 vuoden ajan. Arkeologit, historioitsijat ja paikallinen väestö ovat ihmetelleet löytöä jo yli 150 vuoden ajan.

Helsingin yliopiston monitieteellinen tutkimusryhmä on vuodesta 2010 yrittänyt selvittää Levänluhdan arvoitusta. Se kertoo tuloksista nyt Nature-lehdessä (siirryt toiseen palveluun). Projekti on osa laajaa kansainvälistä tutkimusta, jossa selvitettiin Siperian asuttamista ja väestöhistoriaa.

– Omassa osuudessamme halusimme erityisesti selvittää Levänluhdan rautakautisesta lähteestä löytyneiden ihmisten alkuperää, sanoo tutkimusta johtanut dosentti Anna Wessman yliopiston tiedotteessa.

Muinais-DNA viittaa saamelaisiin

Levänluhtaan haudattujen ihmisten alkuperää selvitettiin uusimman muinais-DNA-teknologian avulla. Kolmen Levänluhdan vesikalmistoon haudatun vainajan perimässä oli selkeitä samankaltaisuuksia nykysaamelaisten kanssa.

Tutkimuksen jatkuessa todettiin, että nämä ihmiset olivat kasvaneet Levänluhdan alueella. Tutkijoiden mukaan tämä on ensimmäinen fyysinen osoitus saamelaisasutuksesta näin eteläisessä Suomessa.

Sen sijaan kysymys siitä, miksi heidät on haudattu veteen, jää edelleen arvoitukseksi.

– Levänluhta-projekti vaatii ehdottomasti jatkotutkimusta. Ei ainoastaan DNA-tulosten laajentamiseksi, vaan koko vesihautaustavan ymmärtämiseksi. Kysymys miksi, on edelleen auki, ihmettelee luututkija, dosentti Kristiina Mannermaa.

Lue myös:

DNA-testi yllätti Ahervuon perheen: Mystiseen lampeen 1600 vuotta sitten upotettu nainen on heille sukua

Rautakauden kalmistosta löydettiin 75 kiloa luita, mutta kenelle ne kuuluivat? – Leväluhdan tutkija: "Mitä enemmän tuloksia tulee, sen vaikeammaksi menee"

Katso dokumentti: Levänluhdan kadonnut kansa

Leväluhdan kalmisto Isossakyrössä. Kuva: Anna Wikman / Yle