Hyppää sisältöön

Turvesuo tulessa toista päivää – Taipalsaaren Suursuota sammuttamassa lähes 300 ammattilaista ja siviiliä

Tuulen suunnan kääntyminen on tiistai-illan suussa lisännyt savunmuodostusta.

Noin 400 hehtaarin Suursuosta on palanut noin neljännes. Asutusta sen lähellä on vähän eikä asutuksella ole ollut välitöntä vaaraa. Kuva: Etelä-Karjalan pelastuslaitos

Tulipalo Taipalsaaren Suursuon turvetuotantoalueella jatkuu toista vuorokautta. Sammutustyöt jatkuvat ainakin keskiviikkoon asti.

Neljännes noin 400 hehtaarin laajuisesta Suursuosta on palanut ja osittain tulessa. Jo sammutettuja palopesäkkeitä syttyy jatkuvasti uudelleen palaamaan.

Savunmuodostus on illan suussa lisääntynyt, koska tuulen suunta on kääntynyt.

Sammutustyöhön ja tukitoimintoihin on reilun vuorokauden aikana osallistunut lähes 300 ihmistä Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta, Kymenlaakson pelastuslaitokselta, Puolustusvoimista, Rajavartiolaitokselta ja Lappeenrannan Ilmailukerhosta.

– Parhaimmillaan porukat ovat olleet täällä 17–18 tuntia. Se on rankkaa työtä ja miehistö on ollut aika äärirajoilla, sanoo päivystävä palomestari Arto Suomalainen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta.

Vaikeakulkuisia, metsäisiä palopaikkoja on sammutettu ilmasta käsin lentosammutuskalustolla. Paikalle on kutsuttu myös sammutusyksiköitä Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Noin 2/3 sammutustöihin osallistuvista on sopimuspalokuntalaisia.

Sammutetut pesäkkeet syttyvät herkästi uudelleen

Kertaalleen sammutetut palopesäkkeet syttyvät herkästi uudelleen, joten niitä sammutetaan edelleen.

Voimakas tuuli häiritsee sammutustöitä levittämällä savua ja nopeuttamalla tulen etenemistä.

– Jälkivartioinnin kanssa tämä tulee kestämään useita päiviä. Veikkaan, että iltapäivän aikana saadaan palo niin hyvin haltuun, ettei leviämisvaaraa enää ole, sanoo Suomalainen.

Vapon kustannukset nousevat kymmeniin tuhansiin

Noin sadan hehtaarin laajuinen tulipalo aiheuttaa Suursuolla operoivalle Vapolle arviolta kymmenien tuhansien eurojen kustannukset.

Vapon toimitusketjupäällikkö Ilkka Laitisen mukaan Suursuon palon kerrannaisvaikutukset ovat turpeen tuhoutumista suuremmat.

– Tuotanto on poikki ja sammutustöistä kertyy omat kustannukset. Siellä on aika paljon meidän urakoitsijoiden kalustoa pelastuslaitoksen apuna ja ulkopuolisia urakoitsijoita vesiautojen kanssa, kertoo Laitinen.

Vettä tulipalon sammutukseen on saatu turvesuon omista altaista sekä parin kilometrin päästä Saimaasta, missä sammutusautot ja helikopterit ovat käyneet tankkaamassa. Kuva maanantailta 10.6.2019. Kuva: Etelä-Karjalan pelastuslaitos

Vapo on varautunut useiden päivien tuotantokatkoon Suursuolla. Turvallisuussyistä Vapo on lopettanut turpeennoston kaikilla Kaakkois-Suomen soilla.

Kaakkois-Suomen tuotantokatkos ei vaikuta asiakkaiden tilaamiin toimituksiin, sillä toimitukset siirrettiin välittömästi palon alettua muualla sijaitseville soille.

Palon syttymissyytä ei vielä tiedetä, mutta Laitinen arvelee palon saaneen alkunsa kääntökoneen mekaanisesta kosketuksesta kiveen. Kuiva turve syttyy helposti kipinästä.

– Tarkka selvitys palon syttymissyystä tehdään sen jälkeen, kun palo on sammutettu, sanoo Laitinen.

.
.