Kemijärven kirkko saa uudet kattotiilet Saksasta asti – julkisivun ja katon miljoonaremontti kestää lähes puoli vuotta

Seuraavaksi Kemijärven kirkko aiotaan kunnostaa ja uudistaa sisältä.

seurakunnat
Kemijärven kirkon peruskorjaustyöt aloitettiin kesäkuun toisella viikolla. Ensin kaadettiin kirkkoa reunustavat koivut.
Kirkon vieressä kasvavat koivut jouduttiin kaatamaan remontin tieltä. Tämä surettaa myös kirkkoherraa, mutta remontin vuoksi kaataminen oli pakollista.Jorma Korhonen

Kemijärvellä on alkanut laaja kirkon julkisivu- ja kattoremontti tällä viikolla. Peruskorjauksessa kunnostetaan Kemijärven kirkon sokkelia, kellotornia ja rappausta. Myös kattotiilet vaihdetaan. Hintaa koko urakalle tulee 1,8 miljoonaa euroa.

Kattotiilet tulevatkin Saksasta asti, sillä 70 vuotta vanhassa rakennuksessa tiilen on oltava tietynlainen.

– Tiili on hyväksytetty Museovirastolla. Katolle tulee samanlainen yksikouruinen tiili kuin nykyisinkin. Tämän tyyppistä tiiltä ei tehdä Suomessa. kertoo Lapin Mestarirakentajat Oy:n toimitusjohtaja Kari Koivuranta.

Rovaniemeläisyritys valittiin tekemään joulukuun alkuun kestävä urakka. Ensimmäisessä vaiheessa asennetaan telineet ja suojat kirkon kunnostusta varten. Elokuussa päästään todennäköisesti jo vaihtamaan tiilikatetta.

– Tiiltä on noin 1 400 neliötä, eli se toimitetaan useammalla kuormalla, Koivuranta sanoo.

Kellotapulin kunnostusta ja rappaustöitä voidaan tehdän katteen laiton kanssa samanaikaiseksi. Sen jälkeen ulkoseinän pinta käsitellään kalkkimaalilla.

Kirkon viereiset koivut on jouduttu kaatamaan maanrakennustöiden vuoksi. Sokkelin kunnostus voisi vahingoittaa koivujen juuria ja toisaalta koivun juuret taas sokkelia.

Lainaa miljoona euroa

Julkisivuremontin aikana Kemijärven kirkossa ei ole jumalanpalveluksia vaan ne järjestetään seurakuntatalolla. Kirkko on vielä auki tämän viikon, se suljetaan vasta sunnuntaina konfirmaation jälkeen. Kirkkoherranvirastossa voi asioida normaalisti.

Kemijärven evankelisluterilaisen seurakunnan kirkkoherra Pentti Tepsa kertoo, että vuonna 1950 valmistunut kirkko on ollut peruskorjauksen tarpeessa jo useamman vuoden ajan. Muutama vuosi restauroitiin kirkon ikkunat, nyt tuli aika suuremmalle remontille.

– Suhdannetilanne on nyt hyvä, rakennusalalla on aiempaa hiljaisempi vaihe. Lisäksi lainojen osalta korot ovat varsin kohtuullisia, Tepsa perustelee korjausajankohtaa.

Peruskorjausta valmisteltiin joka tapauksessa kuuden vuoden ajan.

Kemijärven seurakunta on joutunut ottamaan lainaa noin miljoona euroa. Kirkkohallitukselta rahaa on saatu 886 000 euroa. Siitä osa on sidottu kolmen kappelin korjaamiseen. Nämä aiotaan kunnostaa vuorotellen myöhemmin.

– Muutaman vuoden päästä on tarkoitus tehdä kirkkon sisäremontti. Pintakorjausta ja todennäköisesti myös ajanmukaistamista, Pentti Tepsa sanoo.

Lisää aiheesta:

Vanerilevy peittää kirkon ikkunat Kemijärvellä – mustunut katto remontoidaan ensi vuonna

Lisää tuoreimpia uutisia Lapista kätevästi mobiilissa. Lataa Ylen Uutisvahti: http://link.yle.fi/BlB (siirryt toiseen palveluun)