Hyppää sisältöön

Tornioon avattu LNG-terminaali on Pohjoismaiden suurin – Kasvihuonepäästöt vähentyvät viidenneksellä

Tulevaisuudessa maakaasua voidaan korvata kotimaisella biokaasulla, joka vähentäisi päästöjä entisestään.

Tornion LNG-terminaali on ollut noin 100 miljoonan euron hanke, johon työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 30 miljoonaa euroa investointitukea. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Pohjoismaiden suurin nesteytetyn maakaasun terminaali on avattu Tornioon tiistaina. Terminaali koostuu 50 000 kuution varastosäiliöstä, LNG-laivojen tankkaus- eli bunkrausasemista ja nestemäisen kaasun höyrytyslaitteistoista.

Uuden terminaalin käyttöönotto tukee Suomen päästövähennystavoitteita. Maakaasua Tornioon toimittavan Gasumin mukaan nestemäisen maakaasun käytöllä voidaan vähentää kasvihuonepäästöjä viidenneksellä.

– Lisäksi LNG ei tuota lähipäästöjä, ja sitä käyttämällä voidaan noudattaa tiukentuvia meriliikenteelle asetettuja kansainvälisiä ja EU:n sisäisiä päästörajoja, kirjoitetaan yhtiön tiedotteessa.

Tornion tekniikkaa voidaan soveltaa tulevaisuudessa myös kotimaiseen biokaasuun.

– Tulevaisuudessa samaa kaasuinfrastruktuuria hyödyntäen on mahdollista siirtyä käyttämään kokonaan tai osittain nesteytettyä biokaasua (LBG), mikä vähentää päästöjä entisestään, kertoo terminaalin omistavan Manga LNG Oy:n toimitusjohtaja Mika Kolehmainen tiedotteessa

Yhtiöiden mukaan kotimaisen biokaasun käytöllä voidaan vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 85 prosentilla.

Gasumin mukaan LNG-käyttöisten laivojen määrä meriliikenteessä kasvaa ympäri maailmaa. Yhtiön maakaasu- ja LNG-liiketoiminnan johtaja Kimmo Rahkamo uskoo, että uusi terminaali houkuttelee yhä useampaa toimijaa hyödyntämään LNG:tä polttoaineena.

Terminaali on lukuisten toimijoiden usean vuoden mittaisen yhteistyön tulos. Hankkeesta vastaavat Manga LNG Oy, Outokumpu, SSAB:n terästehtaat, EPV Energia Oy ja energiayhtiö Gasum. Wärtsilä on terminaalin pääurakoitsija.

Lue myös:

Pohjoismaiden suurin maakaasusäiliö nousee Tornion Röyttään yli 50 metrin korkeuteen

Tornio saa LNG-terminaalin