1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raskauden ehkäisy

Pelkkä kondomien jako kunnantalolla ei riitä – maksutonta ehkäisyä tutkinut lääkäri epäilee hallituksen hanketta tarjota maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille

Lääkäri Frida Gyllenbergin mielestä nuorten maksuttoman ehkäisyn ei pitäisi sisältää vain lyhytkestoisten ehkäisymenetelmien tarjoamista.

raskauden ehkäisy
Frida Gyllenberg, lääkäri & väitöskirjatutkija

Antti Rinteen hallitusohjelmassa luvataan vaalikauden loppuun kestävää kokeilua, jossa kaikille alle 25-vuotiaille tarjotaan maksuton ehkäisy. Maksutonta ehkäisyä tutkinut lääkäri Frida Gyllenberg pitää ajatusta hyvänä, mutta hankeessa on myös hankaluuksia.

Mistä on kyse?

Lääkäri Frida Gyllenbergin mukaan hallituksen kaavailema hanke voi olla ongelmallinen, jos pitkävaikutteiset ehkäisymenetelmät eivät sisälly maksuttomuuden piiriin. Kärjistäen: Pelkkä kondomien jako kunnantalolla ei riitä. Myös seksuaalineuvontaan pitää panostaa.

Kuka ja mitä?

Myyrmäen terveyskeskuslääkärinä työskentelevä Frida Gyllenberg on tutkinut Vantaalla nuorille tarjottua maksutonta ehkäisyä ja sen vaikutuksia.

Tutkimuksessa keskityttiin pitkävaikutteisiin ehkäisymuotoihin, jotka ovat Gyllenbergin mukaan yli 20 kertaa tehokkaampia kuin lyhytkestoiset. Esimerkiksi e-pillerin teho laskee heti, jos sen unohtaa ottaa kerrankin. Samalla riski raskauteen kasvaa.

– Kierukoiden ja ihon alle laitettavien ehkäisykapseleiden maksuttomuus vähensi raskauden keskeytyksiä. Merkittävin vaikutus näkyi erityisesti alle 20-vuotiaissa, hän kertoo.

Tätä et ehkä tiennyt

Vaikka pitkävaikutteinen ehkäisy lisättäisiin maksuttomuuden piiriin, pelkät ehkäisyvälineet eivät Gyllenbergin mielestä vielä riitä. Hän näkee, että maksuton ehkäisy nostaa entisestään paineita järjestää kattavaa seksuaalineuvontaa.

– Se on paha tilanne, jos terveyskeskusten kaapit ovat täynnä mitä tahansa ehkäisyvälineitä, mutta kukaan ei ole neuvomassa niiden käytössä. Jokaisen naisen pitäisi saada riittävästi apua siihen, mikä ehkäisymuoto juuri hänelle sopii ja mitä on turvallista käyttää.

Gyllenberg toteaa, että laissa on jo nyt määritelty, että kuntalaisille pitää tarjota maksuttomia ehkäisypalveluita. Palvelujen toteutumista ei ole kuitenkaan seurattu.

Hänen mielestään seksuaalineuvonta pitäisi järjestää keskitetyissä ehkäisyneuvoloissa, joissa työskentelee seksuaalineuvojan koulutuksen saaneita ammattilaisia. Muussa tapauksessa hallituksen hanke vyöryttää kovat paineet terveyskeskusten päälle.

– Voiko olla, että työt kaatuvat normaalin terveyskeskuslääkärin niskaan ja hänen pitäisi osata myös kaikki seksuaalineuvontaan liittyvät asiat? Se herättää kysymyksiä, että mitä kaikkea hallitus voi vaatia kunnan järjestettäväksi.

Mikä on Gyllenbergin mielestä tärkeintä?

– Tässä hankkeessa pitäisi kaiken edellä olla naisen valinta. Meidän pitää kuunnella naisen huolta ja toivetta siitä, mitä hän haluaa ehkäisyltä.

Frida Gyllenbergia haastatellaan 8 minuuttia -ohjelmassa. Katso haastattelu klikkaamalla jutun pääkuvaa!

Katso myös edelliset jaksot tästä.

Mitä ajatuksia hallituksen hanke herättää? Voit keskustella aiheesta klo 22 saakka.

Lue seuraavaksi