1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköverkot

Sähköverkon maakaapelointi on vauhdissa – tekijöistä huutava pula

Yritykset etsivät työvoimaa täsmäkoulutuksilla.

sähköverkot
Maakaapelia.
Esa Huuhko / Yle

Sähköverkkoasentajista on pulaa Suomessa. Energiaverkkoa rakentavista yrityksistä kerrotaan, että jakeluverkkoalalle valmistuu tällä hetkellä liian vähän työvoimaa.

Esimerkiksi sähköverkkojen maakaapelointi on lisännyt työvoimatarvetta. Myös häiriötilanteissa työvoiman niukkuus näkyy vanhaan verrattuna.

– Aina kun pahempi tilanne tulee, niin muutamia kavereita saadaan apuun sieltä täältä. Ennen sai yhdellä puhelinsoitolla 30-40 asentajaa tulemaan, mutta enää sellaista mahdollisuutta ei ole, sanoo mikkeliläisen rakennus-, huolto-, ja vianhoitopalveluita tarjoavan Elveran toimitusjohtaja Arto Nieminen.

Työn ääreen oppimaan

Työvoimatilanteen vuoksi muun muassa Elvera hankkii energiaverkonrakentajia jatkossa myös rekrykoulutuksen kautta.

– Itse haluaisin sitä, että mahdollisimman lyhyillä teoriajaksoilla ihmiset pääsisivät työssäoppimaan käytännön tekemistä ammattihenkilökunnan kanssa, sanoo Arto Nieminen.

– En näe enää työvoimakoulutuksen tarvetta niin, että moneksi kuukaudeksi lukkiudutaan laitokseen opettelemaan pitkää teoriaa. Nyt pitää räätälöidä koulutuksia.

Mikkeliläisyrityksen rekrykampanja toteutetaan Etelä-Savon ELY-keskuksen, TE-toimiston ja KasvuEsedun yhteistyönä. Työssäoppimisjaksoja voi suorittaa muun muassa Mikkelissä, Mäntyharjulla, Lievestuoreella, Joutsassa, Haminassa ja Kotkassa.

Lue seuraavaksi