1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lomautukset ja irtisanomiset

Kouvola vähentämässä 111 työntekijää – irtisanomisia korkeintaan 9

Huhtikuussa alkaneet yt-neuvottelut päättyivät tiistaina.

Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Kouvolan kaupunki aikoo vähentää kaikkiaan 111 henkilötyövuotta vuoden 2020 loppuun mennessä. Huhtikuussa alkaneet kaupungin henkilöstön yt-neuvottelut päättyivät tiistaina.

Vähennyksillä on tarkoitus säästää viisi miljoonaa euroa ensi vuoden loppuun mennessä. Kaupunginjohtaja esittää ensi tiistaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle neuvottelutuloksen hyväksymistä.

Vähennykset toteutetaan pääasiassa eläkkeelle siirtymistä hyödyntämällä ja määräaikaista henkilöstöä vähentämällä. Taloudellisista ja tuotannollisista syistä irtisanotaan enintään yhdeksän henkilöä.

Ennen irtisanomista kaupunki aikoo kartoittaa eläkemahdollisuudet ja mahdollisuudet sijoittaa tai kouluttaa henkilö toisiin tehtäviin.

Neuvottelujen alkaessa vähennystarpeeksi arvioitiin 100 henkilötyövuotta, jonka oli tarkoitus tuoda neljän miljoonan euron säästöt vuoden 2020 loppuun mennessä.

Lisäksi Kouvola päätti huhtikuussa tavoitella 60 henkilötyövuoden lisäsäästöä vuoden 2021 loppuun mennessä. Tällöin henkilöstön kustannuksista säästettäisiin yhteensä 6,5 miljoonaa euroa.

Joka kymmenes esimies saa lähteä

Kaupungin mukaan henkilöstövähennykset kohdistuvat kaikille toimialoille.

Konsernipalveluista vähennetään vuosina yhteensä 14 henkilötyövuotta, kasvatuksesta ja opetuksesta 54 henkilötyövuotta, liikunnasta ja kulttuurista 12 henkilötyövuotta sekä asumisen ja ympäristön toimialalta 31 henkilötyövuotta.

Kouvolan kaupungilla on noin 200 vakinaista esimiestä ja tavoitteena on vähentää esimiestehtäviä 10 prosentilla vuoden 2021 loppuun mennessä. Kaupungilta vähenee yhteensä 19 johtajan, päällikön tai muun esimiehen tehtävää vuoden 2020 loppuun mennessä ja kaksi vuonna 2021.

Kouvola jatkaa säästöjen etsimistä myös palveluverkostaan, jonka osalta säästötavoite on 6 miljoonaa euroa. Selvityksiä tehdään muun muassa lukioverkosta, kulttuuripalveluista, varhaiskasvatuksesta ja vuoropäivähoidosta, nuorisopalveluista ja liikuntaverkosta.

Yt-neuvottelujen ja säästöjen taustalla on kaupungin erittäin vaikea taloudellinen tilanne. Viime vuoden tulos jäi peräti 26 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.