1. yle.fi
  2. Uutiset

Mustikka kukkii jo runsaasti osassa Lappia – hallayöt ovat saattaneet vaatia veronsa

Kypsää marjaa päästään näillä näkyvin poimimaan elokuun alussa.

marjat
Mustikanvarsissa kukintoja.
Mustikan kukinta on ollut paikoin jopa runsasta Lapissa. Nyt odotellaan, miten kylmä on vaikuttanut kukintaan.Raine Martikainen / Yle

Mustikka kukkii jo osassa Lappia, paikoin kukkia on havaittu jopa runsaasti. Luonnovarakeskuksen tutkijan Outi Mannisen mukaan kukinta on alkanut jo toukokuun lopulla. Pohjoisimmat havainnot ovat Muonio–Sodankylä-akselilta, mutta ylempääkin saattaa jo kukkivia mustikoita löytää.

Viime aikojen hallayöt ovat saattaneet kuitenkin haitata mustikan kukintaa Lapissa. Samoin on myös hillan laita varsinkin avosoilla.

– Kyllähän se aina säikäyttää, kun tällaiset hallaennusteet läväytetään tiskiin, Manninen pohtii äkillisesti kylmennyttä säätilaa.

Kylmä vaikuttaa paitsi marjan kukkaan myös hyönteisten lentoon. Jos halla-aalto tulee aikaisessa vaiheessa kukintaa, ainakin hilla voi tehdä vielä uudet kukat.

Muutoin sekä mustikan että hillan kohdalla kukinta näyttää alkaneen normaalin Lapin kesän mukaisessa aikataulussa.

Hillan pitäisi olla poimintakypsää kuuden viikon päästä kukinnan alkamisesta. Mustikalla menee neljä viikkoa raakilevaiheeseen, jonka jälkeen toiset neljä viikkoa siihen, että marja on kypsää.

Lisää aiheesta:

Lappi ei ole tämän kesän marjasampo – ulkomaalaiset poimijat liikkuvat nyt pääosin etelämpänä

Kesän tulo etenee kohinalla, mustikka kukkii pian eteläisessä Lapissa

Lisää tuoreimpia uutisia Lapista kätevästi mobiilissa. Lataa Ylen Uutisvahti: http://link.yle.fi/BlB (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi