Makaronilaatikkoa, mokkapaloja ja tortillaa – nuoret saivat pöydän notkumaan maa- ja kotitalousnaisten ruokatreffeillä

Järjestön mukaan monen nuoren ruokailutottumuksissa on toivomisen varaa.

Pori
Keittiössä tehdään ruokaa
Maa- ja kotitalousnaiset opastivat porilaisia nuoria ruoanlaitossa.Tapio Termonen / Yle

Noin kymmenen nuorta aikuista kokoontui tekemään ruokaa maanantaina nuorten työpajalla Porissa. Oppaita he saivat maa- ja kotitalousnaisista, jotka haluavat muistuttaa ruoanlaiton ilosta ja ruokavalion merkityksestä.

– Mietitään vähän rasvaa, suolaa ja sokeria, eli sellaista kokonaisuutta ruokavaliossa, sanoo ruoka-asiantuntija Anna Kari Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.

Paitsi ruoan terveellisyydestä, maa- ja kotitalousnaiset ovat huolissaan myös nuorten aikuisten ruoanlaittotaidoista. Anna Karin mukaan ne saattavat puuttua kokonaan.

Järjestö on pitänyt Ruokatreffit keittiössä -nimisiä työpajoja eri puolella Suomea. Satakunnassa työpajoja on ollut Porin lisäksi Nakkilassa. Seuraava työpaja Satakunnassa pidetään Kankaanpäässä Valtti -työpajalla torstaina 13. kesäkuuta.

Laiskuus voi viedä voiton ruoanlaitosta

Osa nuorista valmistaa ruokansa itse, mutta hyvin helposti asia voi jäädä myös taka-alalle. Varsinkin jos elämässä on jotain sellaista, joka poikkeaa normaalista arjesta.

Esimerkiksi säännöllisen päivärytmin puute voi olla haitaksi ruoanlaittoinnostukselle. Ruokailuun on tarjolla niin paljon vaihtoehtoja, että perinteiset keittiötaidot voivat jäädä monelta opettelematta.

– Pyrin kyllä päivittäin tekemään ruokaa, mutta joskus laiskotuttaa ja käytän pakasteita, sanoo työpajalla kokannut Sami Smedroos Porista.

Mies kaulii taikinaa
Ruoka-asiantuntija Anna Kari on tyytyväinen Ville Ahdesmäen taitoihin kaulia taikinaa. Tapio Termonen / Yle

Myös porilainen Ville Ahdesmäki myöntää, että laiskuus on usein syynä siihen, että ruokaa ei valmisteta itse.

– Se vain jää tekemättä, Ahdesmäki sanoo.

Taitoa Ahdesmäellä tuntui kuitenkin olevan. Hän sai runsaasti kehuja kaulitessaan taikinasta tortillapohjia.

Juho Rouhiainen puolestaan sanoo, että hän on suhteellisen ahkera kokkaamaan kotona. Kipinä kokkaamiseen on tullut äidiltä.

– Joskus viikonloppuisin syön kavereiden kanssa jossain ulkona, mutta yleensä kotona tulee tehtyä ruokaa, Rouhiainen sanoo.

Halvalla hyvää ja monipuolista

Porissa nuoret tekivät herkkuja moneen makuun. Muutamassa tunnissa pöytään tuli muun muassa makaronilaatikkoa, pitsaa ja mokkapaloja.

Vinkkejä maa- ja kotitalousnaisilta tuli sekä vihannesten että jämäruokien hyödyntämiseen. Ne vinkit ovat rahanarvoisia.

– Kyllä ruoan hinta ratkaisee monella nuorella. Halpaa ja pitkään kestävää ruokaa halutaan ostaa, sanoo työpajalla mukana ollut Emma Karttunen Porista.

Ruokaa erilaisissa astioissa
Nuorten työpajalla valmistettiin muun muassa makaronilaatikkoa, pitsaa, tacoja ja mokkapaloja.Tapio Termonen / Yle

Osa Porissa kokoontuneesta ryhmästä huomasi ruokaa tehdessään, että hallitsee kokkaamisen taidot jopa yllättävän hyvin. Juuri sen kaltaisen kipinän löytyminen on maa- ja kotitalousnaisten tavoitteena.

– Parhaimmassa tapauksessa voi saada kaverit koolle ja yhdessä syömään, sanoo ruoka-asiantuntija Anna Kari Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.