Mökkiläisparlamentti aikoo panna monta asiaa tuumasta toimeen Kaskisissa – uusi isännänviiri nousee salkoihin lähipäivinä

Kaskisten mökkiparlamentti on laittanut tuulemaan. Isännänviirin lisäksi suunnitteilla on seinään tuleva fasadiviiri.

Kaskinen
Hannu Rantanen nostaa isännänviirin salkoon
Hannu Rantanen on tyytyväinen, että isännänviiri kiinnostu kaupungin asukkaita ja mökkiläisiä.Merja Siirilä / Yle

Vaasalainen Hannu Rantanen nostaa mökillään Kaskisissa isännänviirin salkoon merkiksi muille, että mökillä ollaan. Kaskisten vaakunan sisältävä viiri liehuu hennon merituulen mukana. Viirit nousevat salkoihin 50 muussakin taloudessa lähipäivien aikana.

Isännänviiri on vajaa vuosi sitten perustetun mökkiläisparlamentin tuorein saavutus. Parlamentin puheenjohtajana Rantanen on tyytyväinen viirin suosioon.

– Tavoite oli 25-30, jos saataisiin ennakkotilauksia. Ja koska kaikilla täällä ei ole lipputankoa, niin suunnittelun alla on seinään kiinnittettävä fasadiviiri.

Hannu Rantanen nostaa isännänviirin salkoon
Hannu Rantanen nostaa suunnittelemansa isännänviirin salkoonMerja Siirilä / Yle

"Since 1785"

Rantasen suunnittelemassa isännänviirissä on otettu taiteellisia vapauksia. Normaalisti lipuissa ja vaakunoissa ei käytetä esimerkiksi kirjaimia ja numeroita.

Kaskisten isännänviirissä kuitenkin on teksti ”Since” ja vuosiluku ”1785”, jotka ovat olleet isännänviirin inspiraation lähtökohta. Näillä halutaan muistuttaa Suomen kartalta tulevaisuudessa todennäköisesti katoavan kaupungin perustamisvuodesta. Kaskisissa pohditaan tällä hetkellä kuntaliitosta Närpiön kanssa.

– Jossakin vaiheessa uutisoitiin, että jos yhteen mennään, niin nimeksi tulee Närpiö ja vaakunaksi Kaskinen. Päätettiin sitten tehdä isännänviiri, että tämä jatkuu jotenkin, Rantanen kertoo.

Hannu Rantanen
Vaasassa asuva Hannu Rantanen on viihtynyt Kaskisten kesäasukkaana on 25 vuoden ajan.Merja Siirilä / Yle

Vauhdikas vuosi

Mökkiläisparlamentin ensimmäinen vuosi on ollut todella vauhdikas. Parlamentti on isännänviirin ja fasadiviirin lisäksi järjestänyt optimistijollakurssin yhdessä meripelastusseuran ja navigaatioseuran kanssa, sekä suunnitellut muun muassa pienvenelaiturihanketta.

– Vierasvenesatamaan tulevasta kelluvasta laiturista on tehty kaupungin tekniselle lautakunnalle esitys. Toiveissa on, että se huomioidaan ensi vuoden talousarviossa, Rantanen toteaa.

Parlamentti on kokoustanut aktiivisesti ja vienyt rivakasti asioita eteenpäin. Rantanen uskoo, että ulkopaikkakuntalaisina parlamentin jäsenillä on etu nähdä kaupungissa asioita, mitä voisi vielä parantaa.

– Moni ulkopaikkakuntalainen mökkiläinen ei välttämättä tiedä kaupungin palveluista: mistä saa vettä talvella ja mihin kaupungilla saa veneen parkkeerata. Tiedottamisessa, vesiasioissa, jätehuoltoasioissa on parannettavaa, Rantanen kertoo.

.

Huviloita Kaskisissa
Kaskisissa on 170 huvilaaMerja Siirilä / Yle

Vaihtuvuus mökkiläisissä pientä

Suomen pienimmän kaupungin 170 huvilaa täyttyvät asukkaista aina kesäisin. Rantasen mökkinaapurit ovat ympäri Etelä-Pohjanmaata ja Pohjanmaata. Vaihtuvuus mökkiläisissä on ollut pientä.

– Täällä on sellaisia, joilla on ollut 50 vuottakin sama mökki eikä ole suunnitelmissakaan lähteä. Aika pysyvää porukkaa. Itse olen tullut tähän tontille 25 vuotta sitten, Rantanen kertoo.

Kaskinen kerää Rantaselta ylistystä hienona merenrantakaupunkina, jolla on selkeä ruutukaava. Vaikka asuinkaupunki Vaasakin saa kiitosta, on Kaskisten vetovoima suuri.

– Täällä on Suomen vähiten mainosvaloja. En ole löytänyt kuin yhden tuosta Salesta, Rantanen naurahtaa.