1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uusnatsismi

Ranskassa pidätetty uusnatsiryhmä aikoi iskeä juutalaisten ja muslimien hartaushetkiin

Grenoblessa toiminut uusnatsiryhmä joutuu syytteeseen terrorismirikoksista.

Ranskassa pidätetty uusnatsiryhmä aikoi iskeä juutalaisten ja muslimien hartaushetkiin. Kuvassa muslimien uskonoppineet olivat kokoontuneet Pariisin suureen moskeijaan seremoniaan, joka järjestettiin Christchurchin moskeijan ampumahyökkäyksen uhrien muistoksi maaliskuun lopulla. Kuva: AOP

Ranskassa poliisi on hajottanut äärioikeistolaisen ryhmän, joka oli suunnitellut iskuja juutalaisia ja muslimeja vastaan. Poliisin mukaan ryhmässä oli viisi jäsentä.

Ryhmää on tutkittu Grenoblessa viime syksystä lähtien ja sillä näyttää olevan yhteyksiä uusnatsi-ideologiaan. Tutkinta siirtyi talven aikana anti-terrorismitutkijoiden tehtäväksi.

Tutkimuksissa on ilmennyt, että ryhmä aikoi iskeä juutalaisten ja muslimien pyhättöihin.

Tutkimukset saivat alkunsa kun yksi ryhmän jäsenistä pidätettiin ampuma-aserikoksesta. Sittemmin tutkinta laajeni ja poliisin haaviin jäi neljä henkilöä lisää. Kaksi epäillyistä oli pidätyshetkellä alaikäisiä.

Uusnatsiryhmää epäillään terrorismirikosten suunnittelusta. Epäilyjen mukaan ryhmä on ollut osana terroristista salaliittoa ja se on valmistanut ja kuljettanut räjähteitä ja pommin tekovälineitä.

Ranskassa äärioikeistolaisten ryhmien väkivalta ja uhkaukset juutalaisia ja muslimeja vastaan ovat viime vuosina lisääntyneet.