Kotimaista mansikkaa myydään jo, itäsuomalaista heti juhannuksen jälkeen

Kotimaan mansikkasadosta odotetaan tänä vuonna runsasta ja laadukasta.

mansikka
Mies ojentaa mansikka laatikkoa kameralle.
Kuopion torilta tavoitettu kauppias Juha Myllynen toivoo, ettei tänä vuonna nähtäisi viime kesän kaltaisia helteitä, koska ne pilasivat sadon.Petra Husu / Yle

Kotimaan mansikkasato näyttää tänä vuonna lupaavalta, asiantuntijat arvioivat.

– Kukinta ja pölytys onnistuivat hyvin, joten myös marjojen laadun pitäisi olla hyvä, sanoo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki.

Hänen mukaansa kotimaista avomaan mansikkaa aletaan myydä kuluttajille laajemmin jo ensi viikon aikana. Pääsadon ajankohta kuitenkin vaihtelee maakunnittain.

Esimerkiksi Pohjois-Savossa avomaan mansikat ehtivät kypsyä myyntikuntoon vasta juhannuksen jälkeiselle viikolle, sanoo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja Noora Räsänen.

Pohjois-Savossa tuotetaan lähemmäs 30 prosenttia koko Suomen mansikoista, joten marjaa päätyy paljon vientiinkin.

Räsäsen mukaan muutamat viime vuodet olleet haastavia viljelyvuosia, koska välillä on ollut liian sateista, välillä kuumaa. Tänä vuonna säät ovat suosineet paremmin.

– Marjaa tulee meidän alueelta noin 3,5–4 miljoonaa kiloa vuodessa. Osa päätyy kuluttajille, osa teollisuuden tarpeisiin, Räsänen toteaa.

Vielä muutama viikko

Pohjois-Karjalassa oman maan mansikkaa joudutaan odottamaan vielä kolmesta neljään viikkoa.

– Varhaislajikkeiden kukinnat olivat jo, ja päälajike polka kukkii parhaillaan, kertoo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Ismo Ruutiainen.

Ruutiaisen mukaan syksy, talvi ja kevät menivät mansikkaa ajatellen hyvin, mutta pääsatoon on vielä sen verran aikaa, että varuillaan täytyy olla.

– Toiveita on, mutta lähiviikkojen säät ratkaisevat, Rautiainen linjaa.

Hinnat ennallaan

Kuopion torilta tavoitettu kauppias Juha Myllynen tietää kertoa, että mansikoita on saanut tänä vuonna myyntiin hieman aiemmin kuin yleensä.

Myynnissä olevien marjojen alkuperä määräytyy aina sen mukaan, missä päin Suomea mansikkakausi on hippeimmillään. Alkukesästä myydään eteläsuomalaista marjaa, mutta kesän myötä siirrytään pohjoisemmaksi.

– Nyt toivotaan viileyttä, koska se rauhoittaa kasvua niin, etteivät kaikki marjat räjähdä kerralla poimittaviksi, Myllynen tuumaa.

Hänen arvionsa mukaan mansikan kuluttajahinnat ovat pysyneet lähivuosina melko samana.

– Halvimmalla on perinteisesti päässyt Kuopiossa ja Joensuussa, Myllynen tietää.