Hyppää sisältöön

Venäläistoimittaja Ivan Golunov pääsi vapaaksi – "Jatkan työtä tutkivana toimittajana"

Venäläinen tutkiva toimittaja Ivan Golunov on vapautettu. Poliisi ilmoitti illalla, että rikostutkinta häntä vastaan lopetetaan näytön puutteessa.

Venäläinen tutkiva toimittaja Ivan Golunov vapautettiin 11. toukokuuta. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Toimittaja Ivan Golunoville luettiin viikonloppuna huumesyytteet, muun muassa kokaiinin hallussapidosta. Nyt syytteistä luovutaan näytön puutteen vuoksi.

Golunov itse sanoi alun alkaenkin syytteiden olleen tekaistuja. Golunovin mukaan häntä vastaan nostetut syytteet johtuvat siitä, että hän on tutkiva toimittaja.

– Jatkan työtäni tutkivana toimittajana, Ivan Golunov sanoi päästyään vapaaksi.

Kyynelehtivä Golunov kiitteli tukijoitaan ja kannattajiaan käveltyään vapauteen.

Golunov ennätti olla ensin 12 tuntia pidätettynä, jonka jälkeen hänet siirrettiin kotiarestiin. Syytteiden lauettua Golunov pääsi myös kotiarestista vapauteen.

Poliisijohdossa tehdään puhdistuksia

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän sisäministeri Vladimir Kolokoltsev esittää presidentti Vladimir Putinille, että kaksi korkeaa poliisijohtajaa erotetaan tapauksen vuoksi.

Poliisi on esimerkiksi myöntänyt, että valokuvat, joissa Golunovin asunto rinnastetaan huumeluolaan, eivät olleet lainkaan hänen kodistaan.

Tapaus on ollut poikkeuksellisen voimakkaan arvostelun kohteena Venäjällä. Kansalaiset ovat osoittaneet mieltään ja venäläiset toimittajakollegat ovat osoittaneet solidaarisuuttaan Golunovia kohtaan.

Tänään myös parlamentin puhemies Valentina Matvijenko otti kantaa ja arvosteli tapausta.

Solidaarisuutta ja huojentuneisuutta

Useat eri tahot ovat olleet tyytyväisiä siitä, että Golunovin syytteistä nyt luovutaan. Erityisesti toimittaja Golunovin työnantaja Meduza-uutissivusto on ilmaissut tyytyväisyytensä ja huojentuneisuutensa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö kiitteli sitä, että venäläiset ovat lähteneet "historiallisesti liikkeelle".

Myös venäläinen tunnettu ja nakyvä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi oli mielissään siitä, että ihmisten solidaarisuudella ja myötätunnolla toimittaja Golunovia kohtaan oli suuri merkitys viranomaisten mielen muuttumiseen.

Myös Euroopan unioni on lausunut julki tyytyväisyytensä.

.
.