Norjalaiset tietävät, miten koukutetaan nuoret nettisarjan katsojiksi: Ensin oli huippusuosittu Skam, nyt vuorossa on 17 – Sytten

Uusi draamasarja 17 – Sytten on tehty kaikille, jotka täyttävät joskus 17 vuotta tai ovat joskus olleet 17-vuotiaita.

nettitelevisio
17 - sytten -sarjan päähenkilöt
17 - Sytten on ollut suosittu sarja Norjassa. Jotta tarina vaikuttaisi uskottavalta, näyttelijöiksi palkattiin nuoria, joilla on maahanmuuttajatausta.Bendik Stalheim Møller / NRK

Tässä joitakin syitä, miksi uusi norjalainen draamasarja 17 - Sytten koukuttaa:

– Se on uskottava. Siinä tapahtuu sellaisia, mitkä on nuorten elämästä: ne pöllii tavaraa eikä maksa, käyttää huumeita ja lähtee karkuun poliiseja, sanoo Abdirashid Mahamed.

Mahamed on 17-vuotias ja asuu Kontulassa Itä-Helsingissä.

– Sarja on rehellinen. Siinä katsotaan elämää silmästä silmään, eikä yritetä opettaa mitään. Siinä kuvataan kiinnostavalla tavalla nuorten todellisuutta, sanoo Yle Areenan ohjelmapäällikkö Cilla Lönnqvist.

Nettisarja kertoo 17-vuotiaan pojan elämästä 17 päivän ajan. Sarjassa on 17 jaksoa ja kukin on kestoltaan vain noin 12 minuuttia.

Syttenissä (norjaa ja suomeksi 17) norjalais-somalialainen Abdi elää kahden kulttuurin puristuksissa itäisen Oslon lähiössä.

Somalialaissyntyinen yksinhuoltajaäiti odottaa pojaltaan perinteiden kunnioittamista.

Maahanmuuttajataustaiset kaverit ja norjalainen elämätapa vetävät kuitenkin poikaa toiseen suuntaan. Hän ajautuu tappeluihin, pikkurötöksiin ja kahnauksiin poliisin kanssa.

Sarjan teemoja ovat nuoruus, vahva ystävyys ja vapaus.

Henkilökuva
Abdirashid Mahamed ja Moham Hassan ovat asuneet perheidensä kanssa Kontulassa useita vuosia. He ovat syntyneet Somaliassa.Mikko Koski / Yle

Kontula kuin nettisarjan lähiö

Somaliasta Suomeen muuttaneet, 18-vuotias Mohamed Hassan ja 17-vuotias Abdirashid Mahamed ovat ystäviä. He viettävät aikaansa pelaten jalkapalloa.

Nuoret ovat asuneet jo vuosia Kontulassa, jossa asuu paljon maahanmuuttajia.

Hassanin ja Mahamedin mielestä Kontula muistuttaa paljon lähiötä, josta Sytten kertoo.

Itse he ovat sarjan kohderyhmää.

Pyynnöstä nuoret katsovat otteita heille ennestään tuntemattomasta sarjasta.

He paljastavat, etteivät koskaan katso televisiota tai edes nettisarjoja. Elokuvat katsotaan kännykästä.

– Vanhemmat katsoo televisiosta suomen- ja somaliankieliset uutiset, sanoo Mohamed Hassan.

Tietokoneesta katsottu Sytten naulitsee nuoret kuitenkin heti. He kehuvat musiikkia ja välillä nauravat ääneen.

Sarjan somaliäidin huoli pojastaan on heistä ymmärrettävää ja heillekin kotoa tuttua. Sen sijaan nuoren päähenkilön käyttäytymiselle ja ongelmille ei löydy ymmärrystä.

– Sen olisi kannattanut miettiä. Oma vika. Kaikki on susta itsestä kiinni. Jos joku on huonoa seuraa, niin miksi seurata sitä.

17 - sytten -sarjan päähenkilöt
17-vuotiaan Abdin (Mohammed Aden Ali) elämä muuttuu seitsemässätoista päivässä. Hänen paras ystävänsä on Emrah (Serhat Yildirim).Bendik Stalheim Møller / NRK

Tarina on heistä todentuntuinen.

– Vaikutti hyvältä sarjalta, aion katsoa kokonaan ja kertoa siitä muillekin.

Sitä toivoo myös Yle Areenan vastaava tuottaja Tsuua Kekäle.

– Oleellisinta nuorten tavoittamisessa on, että he itse haluavat kertoa sarjasta muille. Sana leviää silloin kaikkein tehokkaimmin.

Hyvässä sarjassa on "toimintaa ja romanssia"

Suomessa Syttenin kaikki jaksot ovat olleet katsottavissa Yle Areenassa vajaat kaksi viikkoa. Esimmäisellä jaksolla oli yli 15 000 näyttökertaa.

– Yli puolet katsojista on alle 30-vuotiaita eli se on osunut nuoriin todella hyvin ja uppoaa parhaiten siihen kohderyhmään, Tsuua Kekäle sanoo.

Hän muistuttaa, että koska jokainen jakso on lyhyt, ohjelmaa on helppo seurata puhelimen ruudulta.

Syttenin katselusta yli puolet tapahtuu puhelimella, mikä on nuorten sarjoille tyypillistä.

Norjassa sarja on ollut suosittu ja siitä tehdään jo toista tuotantokautta. Sitä on usein verrattu Suomessakin suuren suosion saaneeseen nettisarja Skamiin.

Henkilökuva
Abdirashid Mahamed haluaisi syksyllä mennä ammattikouluun. Mohamed Hassan aloittaa opiskelun Vuosaaren lukiossa. Ystävysten mielestä norjalainen nettisarja kuvaa uskottavasti nuorten elämää ja arkea. Mikko Koski / Yle

Myös tällä kertaa tekijät ovat turvautuneet teinien apuun. Käsikirjoitus on laadittu heitä tarkasti kuunnellen. Nuoret ovat kertoneet, mikä sisällössä toimii ja mikä ei näytä aidolta.

Yle Areenan ohjelmapäällikkö Cilla Lönnqvist ei silti usko, että tällä kertaa yllettäisiin Skamin katsojamääriin. Hän laskee, että sarjan ydinkohderyhmään kuuluu noin 20 000 ihmistä.

"Et sarjat kertois, mitä maahanmuuttajille käy."

Abdirashid Mahamed

Lukuja tärkeämpää on sarjan vaikuttavuus. Lönnqvist pohtii, ettei aikaisemmin ole ollut mahdollisuutta katsoa draamasarjaa, jossa kaikki keskushenkilöt ovat taustaltaan maahanmuuttajia.

Hänestä sellaisia tulisi tehdä lisää. Mohamed Hassan ja Abdirashid Mahamed ovat samaa mieltä.

– Et sarjat kertois, mitä maahanmuuttajille käy. Nuoret tietäis, että muissakin maissa niillä on samanlaisia ongelmii kuin täällä.

Entä mitä hyvässä nettisarjassa pitäisi teidän mielestänne olla, jotta sen katsoisitte?

– Toimintaa, hauskuutta ja romanssia.

17 – Sytten on katsottavissa Yle Areenassa 29.5.2020 saakka.