Macron tukee Merkeliä EU-komission keulakuvaksi – "Tarvitsemme vahvan johtajan"

Macron tahtoisi Merkelin kyvyt ja kokemuksen EU:n johtoon.

Euroopan komissio
Emmanuel Macron ja Angela Merkel
Emmanuel Macron ja Angela Merkel Sibiussa, Romaniassa 9. toukokuuta.Olivier Hoslet / EPA

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tukee Saksan liittokansleria Angela Merkeliä seuraavaksi EU-komission puheenjohtajaksi.

– Jos hän haluaa sen tehtävän, niin tuen häntä, presidentti Macron sanoi sveitsiläisen RTS-televisiokanavan haastattelussa.

Angela Merkel on toistuvasti todennut, että hän jättää poliittisen toiminnan vuonna 2021, kun hänen neljäs kautensa Saksan liittokanslerina loppuu.

Kun nykyiseltä komission puheenjohtajalta Jean-Claude Junckerilta kysyttiin tänään, että uskooko hän Merkelin muuttavan kantaansa, niin hän sanoi: "En usko."

EU-komission puheenjohtaja ja koko komissio vaihtuvat ensi lokakuun lopussa.

Naisjohtajalla kysyntää

Sveitsin ranskankielisen tv:n haastattelema Macron muistuttaa, että hän tahtoo EU-komission johtoon nimenomaan naisen. Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on sanonut, että kaksi neljästä EU:n huipputehtävästä tulee varata naisille.

– Tarvitsemme vahvan henkilön johtamaan EU:ta, Macron sanoi.

Saksan kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien hallituskoalitio on ollut toistuvissa vaikeuksissa sen jälkeen kun se lopulta saatiin muodostettua vuoden 2017 vaalien jälkeen. Molemmat puolueet kärsivät liittopäivävaaleissa tuntuvat tappiot ja hallituksen yhteistyö on ollut vaakalaudalla.

Siksi on arvuuteltu, että Merkel voisi lopulta vetäytyä liittokanslerin tehtävästä ja jättää vain valtakunnan politiikan, mutta jatkaa Euroopan tasolla.

Lähteet: Reuters