Hyppää sisältöön

Hongkongin mielenosoittajat yrittivät rynnätä parlamenttiin – Nämä kolme kohtaa selittävät kiristyvää tilannetta

Mielenosoittajat kerääntyivät keskiviikkona alueparlamentin eteen ja tukkivat kaksi kaupungin pääväylistä.

Mielenosoittajat ovat rakentaneet barrikadeja Hongkongissa. Kuva: Jerome Favre / EPA

Hongkongissa viikonloppuna alkaneet satojentuhansien mielensoittajien protestit suunniteltua lakimuutosta vastaan jatkuivat keskiviikkona. Alueparlamentin piti käsitellä lakiesitystä, mutta käsittelyä lykättiin keskiviikkona yllättäen.

Kymmenettuhannet ihmiset marssivat kaduilla. Mielenosoittajat kerääntyivät alueparlamentin eteen, rakensivat barrikadeja ja tukkivat kaksi kaupungin pääväylistä.

Parlamentin luona syntyi myös kahakoita, kun mielenosoittajat yrittivät tunkeutua parlamenttirakennukseen. Poliisi käytti kyynelkaasua ja ampui kumiluodeilla mielenosoittajia.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan poliisi kutsui keskiviikkona mielenosoitusta mellakaksi. South China Morning Postin mukaan mellakoinnista voi saada 10 vuotta vankeutta.

South China Morning Post -lehti raportoi mielenosoittajien marsseista sekä oppositiojohtaja Eddie Chu Hoi-dickin puheesta mielenosoittajille. Mielenosoittajat vaativat, että Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam torppaisi lakiesityksen.

Uuden lakimuutoksen katsotaan tiukentavan Manner-Kiinan otetta erityishallintoalueesta.

Lakimuutosta on vastustettu myös ulkomailla. Esimerkiksi Lontoossa, Berliinissä ja Vancouverissa oli sunnuntaina tukimielenosoituksía.

1. Mistä lakimuutoksessa on kyse?

Hongkong on entinen Britannian siirtomaa. Hongkongissa noudatetaan oikeuskäytäntöä, joka on hyvin lähellä länsimaisia oikeusnormeja. Kiinassa on käytössä oma oikeuskäytäntönsä, joka lain vastustajien mielestä on hyvin ongelmallinen.

Lakimuutos mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Mielenosoittajat pelkäävät, että Kiinan politiikkaa arvostelevia henkilöitä voitaisiin lain varjolla ottaa kiinni ja viedä Manner-Kiinan puolelle.

Hongkongin aluejohtajan mukaan lakimuutos auttaa oikeuden toteutumisessa ja varmistaa, että Hongkong täyttää kansainväliset velvollisuutensa rajat ylittävän rikollisuuden kitkemisessä.

Kiinalainen China Daily -lehti on kirjoittanut protestien saavan kannustusta Kiinan ulkopuolelta. Lehden mukaan "ulkomaiden voimat" yrittävät haavoittaa Kiinaa.

2. Ketkä osoittavat mieltään?

Uuden lakiesityksen torppaamiseksi ovat vedonneet mielenosoittajien, oppositiopoliitikkojen ja lakimiesten lisäksi myös useat yritykset.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan esimerkiksi yli 100 yritystä aikoi keskiviikkona sulkea ovensa, jotta työntekijät voivat osallistua protesteihin. Lisäksi osa yrityksistä on kertonut muuttavansa työaikoja edullisiksi protestoimiselle.

Yritykset pelkäävät uuden lain heikentävän toimintamahdollisuuksia Hongkongissa. Hongkongin pörssi avautui laskuun keskiviikkoaamuna.

Kymmenettuhannet marssivat kaduilla keskiviikkona 12. kesäkuuta Hongkongin ytimessä. Kuva: Jerome Favre / EPA

Myös 4 000 opettajaa on kertonut aikeistaan mennä lakkoon.

Moni mielenosoittajista on ensimmäistä kertaa kadulla protestoimassa, kertoi Reuters viikonloppuna. Keskiviikkona mukana mieltään osoittamassa oli myös nuoria hongkongilaisia.

Viimeksi näin suuret protestit nähtiin Hongkongissa vuonna 2014, kun paikalliset osoittivat Occupy-protesteissa mieltään sen puolesta, että saavat valita itse johtajansa.

Demokratia-aktivisti tviittasi asiasta.

Protestit vuonna 2014 eivät kuitenkaan tuoneet hongkongilaisille heidän halumiaan demokraattisia vaaleja. Vuonna 2003 (siirryt toiseen palveluun) suunnitellut turvallisuuslain muutokset sen sijaan torpattiin massaprotesteilla.

3. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Keskiviikkona Hongkongin alueparlamentti ilmoitti (siirryt toiseen palveluun) lykkäävänsä lakiesityksen käsittelyä. Uutta aikaa istunnolle ei kerrottu.

Tilanne on herkkä ja väkivaltaisuuksien leimahtamista pelätään. Hongkongin poliisi ilmoitti aiemmin alkavansa käyttää voimakeinoja, jos mielensoittajat eivät poistu protestialueelta.

Protestoijat kokoontuivat alueparlamentin eteen Hongkongissa 12. kesäkuuta. Kuva: Jerome Favre / EPA

BBC:n mukaan hallinto olisi edelleen lakimuutoksen kannalla huolimatta laajoista protesteista. Alueparlamentissa enemmistönä ovat Manner-Kiinan kannattajat.

Parlamentin oli määrä äänestää laista ensi viikon torstaina 20. kesäkuuta.

Keskiviikkona CNN (siirryt toiseen palveluun):n mukaan aamulla vesisade ja kosteus ei ole saanut mielenosoittajia poistumaan. Protestoijat olivat valmistautuneet pitkään päivään, sillä he jakoivat toisilleen muun muassa ruokaa, vettä, protestiasusteita ja lääketarvikkeita.

Lue myös:

.
.