Hyppää sisältöön

Kyykäärmeitä liikkeellä tavanomaista enemmän – "Kyistä on ihmiselle hyötyä"

Maailman pohjoisin käärme, suomalainen kyy, ei ole aggressiivinen ihmisiä kohtaan.

Uroskyy voi olla myös lähes kokomusta. Esimerkiksi rantakäärmeestä sen erottaa pään kulmikkaasta muodosta ja salmiakinmuotoisista pupilleista. Kuva: Vesa Hyyryläinen

Kainuun alueella on liikkeellä hieman normaalia enemmän kyykäärmeitä. Biologi Vesa Hyyryläinen on törmännyt työssään kyykäärmeisiin tämän kevään aikana lähes päivittäin.

– Varsinkin lämpiminä päivinä niitä näkyy, sillä uroskyyt lämmittelevät auringossa, jotta niiden siittiöt kypsyvät. Muutenkin kyyt ovat sitä aktiivisempia, mitä lämpimämpi keli on, Hyyryläinen sanoo.

Hyyryläisen mukaan kyiden suureen määrään ovat vaikuttaneet viime kesät lämpimät kelit, joiden takia kyyn poikasten selviämismahdollisuudet ovat olleet hyvät. Myös runsasluminen talvi on ollut kyille otollinen.
Eikä ruuastakaan ole puutetta.

– Peltomyyriä ja metsämyyriä on nyt molempia hyvin paljon, ja nehän ovat kyiden pääravintoa.

Mikäli kyy puree, on ehdottoman tärkeää soittaa hätänumeroon ja hakeutua lääkäriin, vaikka kyyn purema ei ole perusterveelle aikuiselle hengenvaarallinen. Ensiapuna puremakohta on hyvä sitoa, eikä sitä saa liikuttaa.

Kyytä ei ole syytä pelätä, sillä se ei ole aggressiivinen, eikä se lähde jahtaamaan ihmistä, vaan ennemminkin lähtee pakoon aikuisen ihmisen tömistelyä. Mikäli kyy pelästyy, se yrittää puolustautua ja silloin se käyttää tietenkin myös myrkkyhampaitaan.

Hyyryläinen ei kyitä pelkää, vaan pitää maailman pohjoisinta käärmettä ja Suomen ainoaa myrkkykäärmettä luonnon monimuotoisuuden osoituksena ja hienona lajina.

– Kyistä on ihmiselle hyötyä ainakin välillisesti. Kyyt syövät piennisäkkäitä, jotka kantavat paljon punkkeja, joista saattaa ihmisellekin tarttua esimerkiksi borrelioosi, Hyyryläinen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

.
.