Helteet palaavat maan eteläosaan, Lapissakin lämpenee selvästi – Samalla Ruotsia kurittaneet rajut ukkoset tekevät tuloaan Suomeen

Nykyisen ennusteen mukaan ukkoskuuroja tulee huomenna torstaina ensin maan länsiosassa ja myöhemmin laajemmin etelässä ja maan keskiosassa.

sää
Hellettä ja ukkosia loppuviikolle
Hellettä ja ukkosia loppuviikolle

Sää lämpenee loppuviikkoa kohden. Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan helleraja ylittynee maan etelä- ja keskiosassa paikoin jo perjantaina, mutta todennäköisemmin helteitä mitataan viikonloppuna.

– Nyt näyttäisi olevan viikon kylmin hetki. Itä-Euroopassa oleva lämmin ilmamassa alkaa torstaina hivuttautumaan meille päin ja hellelukemat ovat mahdollisia.

Lämpötila kohonnee viikonloppuna etelässä ja maan keskiosassa 25-26 asteeseen. Lapissa sää lämpenee selvästi alkuviikkoon verrattuna. Tänään keskiviikkona lämpötilat ovat pohjoisessa vajaassa kymmenessä asteessa, mutta viikonloppuna lämpötila kohoaa parhaimmillaan 20 asteeseen.

Rajuja ukkosia Ruotsissa ja Virossa

Oman jännityksensä sään ennustamiseen tuo Suomea lähestyvä ukkosrintama. Huutosen mukaan Etelä-Ruotsin yllä on parhaillaan Keski-Euroopasta kohti pohjoista siirtynyt voimakas ukkosmyrsky. Sitä, liikkuuko ukkosrintama lähipäivinä Suomen ylle ja miten voimakkaita ukkoset ovat, on Huutosen mukaan tässä vaiheessa hankala ennustaa.

– Nykyisen ennusteen mukaan näyttää siltä, että huomenna torstaina ukkoskuuroja tulee maan länsiosassa ja illemmalla muuallakin etelä- ja keskiosassa maata. Viimeistään sunnuntaina ne ovat liikkuneet Suomen yltä itään.

Huutosen mukaan ukkoset voivat olla paikoin voimakkaita, mutta tämän tarkempaa ennustetta ukkosista ei pysty vielä antamaan.

– Ennustemallit toimivat parhaiten laaja-alaisissa, säärintamiin tai matalapaineisiin liittyvissä sateissa. Ukkoskuurot ovat paikallisia ja ennustemallin näkökulmasta kuitenkin pienikokoisia, joten tietokonemallit eivät osaa niitä kunnolla käsitellä. Toki ihmisen vinkkelistä ne ovatkin jotain aivan muuta.

Ilmatieteen laitos (siirryt toiseen palveluun) on antanut perjantaiksi sadevaroituksen maan länsiosaan.