1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskunta

Uusi oppositio hallituksen kimpussa maratoniksi venyneessä täysistunnossa: "Politiikka rakennettu yli 100 000 työpaikan lisäykselle, se on valtava määrä"

Väittelyssä uuden hallituksen ohjelmasta käytettiin kahden päivän aikana yli 400 puheenvuoroa.

eduskunta
Pääministeri Antti Rinne eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 11. kesäkuuta 2019.
Eduskunta jatkaa uuden hallituksen ohjelman ruotimista vielä tiistaisen kymmentuntisen keskustelun jälkeen. Jutun kuvaa klikkaamalla voit seurata kello 12 alkanutta keskustelua.

Kieli on ollut välillä kovaa, kun uusi oppositio pääsi tiistaina ja keskiviikkona arvostelemaan ensimmäistä kertaa viime viikolla julkistettua hallitusohjelmaa eduskunnan salissa.

Puhetta riitti keskiviikkona myöhäiseen iltaan ja päivän ja illan aikana puheenvvuoroja käytettiin reilusti yli 200. Kun niitä oli tiistaina ollut 190, kipusi puheiden määrä yhteensä reilusti yli 400:n.

Talous tulilinjalla

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo keskittyi arvostelemaan hallituksen talouslinjaa. Orpo moitti, että "on epäreilua maksaa uudistuksia rahalla, jota ei ole ansaittu".

– Kun saimme eilen huolestuttavia lukuja Suomen pankilta, että talouskasvu hidastuu edelleen, nyt viimeistään pitäisi ymmärtää, että tämä hallitusohjelma ei toimi. Se tulee johtamaan velkakierteeseen, varoitti Orpo.

– Tuokaa yksi ekonomisti, joka kehuu tai puolustaa tätä talouspolitiikan linjaa. Ei löy-dy, hän tavasi.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) vakuutti, että hallituksen talouspolitiikka on vahvalla pohjalla ja kehotti Orpoa tutustumaan kansainväliseen keskusteluun.

– Hallituksen perusfinanssipolitiikan viritys on täsmälleen sitä, mitä kansainvälisesti viedään vahvasti eteenpäin talouspolitiikan keskustelussa. Vastasyklinen politiikka on erittäin tärkeä elementti, Rinne sanoi.

Vastasyklisyys tarkoittaa, että hallitus voi kasvattaa julkisia menoja laskukaudella elvyttääkseen taloutta.

Orpo moitti hallituksen politiikkaa "puolikeynesiläiseksi".

– Jos mennään keynesiläisittäin, nyt pitäisi vielä säästää, koska talous edelleen kasvaa. Ei toimi, Orpo tuomitsi.

Vartiainen: Ehdotukset vain vähentävät työllisyyttä

Orpo vaati tarkennusta myös Rinteen toistamaan asiaan, että hallituksen ohjelma perustuu 60 000 uuden työpaikan syntymiseen.

Orpo sanoi, että uusien työllisten määrä, jolle talousohjelma on rakennettu, on 60 000:n sijaan yli 100 000. Hän sanoi, että työllisten lisäyksen "pohjaura" on 40 000, ja hallitusohjelma tavoittelee siihen 60 000 lisäystä.

– Se on valtava määrä. Kun nähdään, että talouskasvu ei ole niin nopeaa, teidän pitää saada aikaan yli 100 000 työpaikkaa, luultavasti reilusti yli.

Orpo tarkoitti sitä, että työllisyys lisääntyy valtiovarainministeriön aiemmin ennustamalla talouskasvulla 40 000:lla, vaikka hallitus ei tekisi mitään, puheenjohtajan esikunnasta vahvistetaan.

Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) jatkoi, että työllisyystavoite on hurja siksi, että näköpiirissä ei enää ole sellaista elpymisloikkaa työllisyydessä kuin vuosina 2017–18, vaikka kansainvälinen talous jatkaisi normaalia kehitystään.

Vartiaisen mukaan 60 000 uuden työpaikan tavoitteen tekee mahdottomaksi hallituksen lähtökohta, että niin sanottua keppilinjaa ei saa käyttää.

– Ainoat konkreettiset ehdotukset, joita hallitusohjelmassa on, ovat sellaisia jotka vähentävät työllisyyttä, Vartiainen pauhasi.

Hän luetteli, että työllisyyttä vähentävät hallituksen perhevapaauudistus ja aktiivimallin purkaminen, ja kannustimia vähentää työttömyysturvan ja eläke-etujen nostaminen.

– Ei kai se voi ketään ihmetyttää, että kyselemme hallitusohjelman uskottavuuden perään.

"Suomi-vauvoista" nousi väittely

Keskiviikon istunnon aluksi syntyi kiistaa hallituksen perhepolitiikasta. Perussuomalaisten kansanedustajan Lulu Ranteen mielestä hallitus tekee selväksi, että perheen elättäminen tulee entistä kalliimmaksi.

Ranteen mukaan hallitusohjelman viesti on, että lasten hankkiminen on ilmastovastainen teko.

– Hallitus on ajamassa suomalaisia ahdinkoon. Rahat eivät riitä ilmastoystävällisiin muutoksiin. Kaikki eivät pysty hankkimaan sähköautoja, Ranne luetteli.

– Jos Suomi-vauvoja todella halutaan lisää, lapsiperheköyhyyttä tulee vähentää.

Puheenvuoro herätti ihmetystä hallituspuolueiden edustajissa. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi, että hallitusohjelmaa on helpompi arvostella, jos sitä ei lue. Kansanedustaja Katja Hänninen (vas.) vakuutti, että hallitus on lapsiperheystävällinen.

Myös Jouni Ovaska (kesk.) neuvoi lukemaan hallitusohjelman liitteet, joissa on "aika paljon panostuksia lapsiperheisiin ja vanhuksiin".

– Kannattaa lukea, ja jos ette ymmärtä, tulkaa minulta kysymään, Ovaska opasti ja nauratti salia.

Myös Risto Kalliorinne (vas.) löi asian leikiksi.

– Pidän aika kummallisena, että opposition keskuudessa polttoaineen hinta tuntuu olevan perhepolitiikan kulmakivi. Kun lapsentekoon vaimon kanssa ryhdyttiin, ei siinä paljon bensan hintaa mietitty, hän pamautti.

Kansanedustaja Anders Adlercreutz (r.) ihmetteli Suomi-vauvan käsitettä.

– Koskeeko se kaikkia Suomessa asuvia ja täällä syntyneitä vauvoja, vai onko tässä kenties joku rajaus? Jos on, olen hieman huolissani, Adlercreutz kysyi.

"Hallitusta ei kannata kutsua sosialistihallitukseksi"

Keskiviikon puhekimaran aloittanut keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi sanoi, että viiden puolueen hallitusta ei pidä kutsua sosialistihallitukseksi, kuten muutamat kokoomuksen edustajat tiistaina tekivät.

– Tätä ei kannata kutsuta sosialistihallitukseksi edes hyvin nukutun yön jälkeen, sillä pidämme huolta että yrittäjien ja omistajien verotus ei nouse, Kemppi vakuutti.

Tiistaina istunto piti keskeyttää iltakymmeneltä, ja tälle päivälle on yhä jonossa kymmenittäin puheenvuoroja. Tiistain kymmentuntisessa keskustelussa käytettiin jo lähes 190 puheenvuoroa.

Eilen tiistaina jyrkimpien moittijoiden viesti oli, että hallitus vie Suomen turmioon, ja salikeskustelussa lentelivät syytökset suuresta bluffista, vallanhimosta ja takinkäännöistä.

Äänestykset ovat vuorossa huomenna torstaina.

Lue seuraavaksi