Britannian konservatiivipuolueen ennakkosuosikki Boris Johnson avasi kampanjansa – "Brexitin jälkeen on lisättävä kauppaa Eurooppaan"

Pääministeri Theresa Mayn seuraajaksi pyrkii yhteensä kymmenen ehdokasta.

Boris Johnson
Boris Johnsonin kampanja alkaa
Boris Johnsonin kampanja alkaa

Britannian entinen ulkoministeri Boris Johnson on avannut kampanjansa maan konservatiivipuolueen johtajakisassa.

Hän aloitti tilaisuuden kehumalla maan taloustilannetta, joka on parempi kuin vuosiin.

Johnson painotti EU-eron toteuttamisen merkitystä. Hänen mukaansa kansa on jo epätoivoinen, kun parlamentti ei kykene tekemään päätöstä asiasta, vaan "potkiskelee purkkeja".

Britannian on erottava EU:sta sovittuna ajankohtana, lokakuun lopussa. Hän totesi, että uusi lykkäys tarkoittaisi tappiota, joka taas toisi työväenpuolueen ja Jeremy Corbynin hallinnon entistä lähemmäksi.

Johnson kertoi, ettei pyri tilanteeseen, jossa Britannia eroaisi EU:sta ilman sopimusta, mutta hän piti tärkeänä, että siihen tilanteeseen valmistaudutaan. EU-ero olisi hänen mielestään kansaa yhdistävä teko, joka nostaisi Britannian vahvudet esiin.

Johnson haluaa joka tapauksessa säilyttää hyvät suhteet Eurooppaan ja nostaa kaupankäynnin uudelle tasolle.

Johnsonin kampanja-avausta häiritsi ulkopuolinen henkilö, joka huusi solvauksia rakennuksen ulkopuolelta.

Yhteensä ehdokkaita konservatiivien johtajaksi on ilmoittautunut kymmenen.

Uudesta puheenjohtajasta tulee myös Britannian pääministeri. Theresa May jatkaa virkaatekevänä pääministerinä, kunnes seuraaja on saatu valittua heinäkuun lopulla.

Johnsonia ja ympäristö- ja maatalousministeriä Michael Govea pidetään ennakkosuosikkeina. Myös nykyisen ulkoministerin Jeremy Huntin nimi on noussut esille vahvana ehdokkaana puheenjohtajaspekulaatioissa.

Lähteet: EPA, Reuters