1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump väläytteli salaista Meksiko-sopimusta, toimittajat kuvasivat paperin ja julkaisivat sisällön – eikä tämä ollut ensimmäinen kerta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump halusi todistaa lisäsopimuksen olemassaolon heiluttelemalla paperia toimittajien edessä.

Donald Trump
Trump esitteli salaisen sopimuspaperin - vahingossa
Trump esitteli salaisen sopimuspaperin - vahingossa

Yhdysvallat painosti rankaisutulleilla Meksikon rajoittamaan maahantuloa Yhdysvaltoihin. Sopimuksesta ilmoitettiin perjantaina. Meksiko lupasi muun muassa tehostaa rajavalvontaa omalla etelärajallaan.

Presidentti Donald Trump kuitenkin ilmoitti sunnuntaina tviitissään vielä lisätoimista (siirryt toiseen palveluun).

Eilen Trump halusi todistaa lisäsopimuksen olemassaolon heiluttelemalla paperia toimittajien ja kuvaajien edessä Valkoisen talon edustalla, ennen lähtöään Iowaan. Hän ei halunnut kertoa sopimuksen sisällöstä.

– Tässä on sopimus, josta kaikki väittävät, ettei minulla ole sitä. Ei, aion antaa Meksikon kertoa siitä hyväksi katsomassaan ajankohdassa, he haluavat käydä sen lävitse. Mutta tässä on sopimus, se on hyvin yksinkertainen sopimus. Yksi sivu, yksi sivu hyvin pitkästä ja hyvästä sopimuksesta, sanoi Trump.

Sopimuspaperi kuitenkin kuvattiin ja toimittajat saivat suurennoksesta tavattua osan tekstistä. Washington Postin kuvaaja (siirryt toiseen palveluun) Jabin Botsford kertoo Twitterissä, miten hän sai tekstin näkyviin:

Sopimuksesta voi lukea, että Meksikosta tehtäisiin "turvallinen kolmas maa", jonka voidaan vaatia käsittelevän turvapaikkahakemuksia sen sijaan, että ne pitää käsitellä Yhdysvalloissa.

Meksiko kiistää

Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard kiisti Meksikon jo suostuneen "kolmannen maan"-järjestelyyn.

Sen sijaan Ebrardin mukaan on sovittu, että jos Yhdysvallat ei totea tilanteen kohentuneen 45 päivän kuluessa, Trumpin hallinto saattaa vaatia kyseistä järjestelyä.

– Sen sijaan, että hyväksyisimme kolmannen maan sopimuksen, kuten Yhdysvallat esitti tai kauppasodan puhkeamisen, me onnistuimme saamaan 45 päivän periodin, jonka aikana voimme osoittaa toimiemme tehokkuuden, sanoi Ebrard Meksikon senaatille lähettämässään kirjeessä, jonka hän julkisti tiistaina.

Latinalaisesta Amerikasta tuleva siirtolaisuus on hyödyttänyt Yhdysvaltain taloutta (siirryt toiseen palveluun), mutta viime aikoina tulijoiden määrä on lisääntynyt voimakkaasti (siirryt toiseen palveluun)ja tulijat ovat alkaneet hakea turvapaikkaa. Se kuormittaa Yhdysvaltain turvapaikkajärjestelmää. Esimerkiksi viime vuonna hakemuksia tehtiin 161 000 – yli kolme kertaa enemmän kuin vuonna 2014. Määrä on kasvanut alkuvuonna.

Lisäksi maahantulon rajoittaminen on tärkeä poliittinen kestoaihe presidentti Donald Trumpille.

Trump on ennenkin "vilautellut" sopimuksia julki

Sopimuksen julkituloa on kommentoitu runsaasti amerikkalaisissa ja kansainvälisissä tiedotusvälineissä. Presidentin on sanottu "leuhkineen" (siirryt toiseen palveluun) ja paljastaneen kirjeen sisällön tahtomattaan (siirryt toiseen palveluun).

Vain Trump itse tietää, oliko tapahtunut vahinko vai ei. Mutta se ei ole ensimmäinen laatuaan. Hän esittelee usein tiedotustilaisuuksissa papereita, halutessaan todistaa ja alleviivata sanomaansa.

Viime vuoden kesäkuussa, tavattuaan Singaporessa Pohjois-Korean johtajan, Kim Jong-unin ensimmäistä kertaa, presidentti Trump esitteli kameroiden edessä vasta-allekirjoitettua sopimusta. Ei kestänyt montaakaan minuuttia, kun valokuvasta oli poimittu julki sopimuksen sisältö.

Donald Trump esittelee allekirjoittamaansa asiakirjaa Singaporessa.
Trump esitteli 12.6.2018 Singaporessa juuri allekirjoittamaansa sopimusta.Kevin Lim / EPA

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi