Tuhannet kaaharit saaneet ylimääräisiä ylinopeussakkoja

Syynä tupla- ja triplasakkoihin oli järjestelmäpäivityksessä tapahtunut virhe.

Nopeusvalvonta (Tieliikenne)
Nopeusvalvontakameroita kehätiellä Helsingissä.
Nopeusvalvontakameroita kehätiellä Helsingissä.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Peltipoliisin valokuvaamaksi joutuneet kaahailijat ovat saaneet ylinopeussakkoja ja huomautuksia tuplana tai jopa triplana.

Poliisi kertoo Twitterissä, että syynä oli Liikenneturvallisuuskeskuksen järjestelmäpäivityksen yhteydessä tapahtunut virhe.

Sakkoja ja huomautuksia lähti virheen vuoksi yhteensä noin 5 000. Tuplana lähti noin 3 500 ja triplana noin 1 500 kappaletta. Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pastersteinin mukaan sakkoja lähti tuplana tai triplana kolmena peräkkäisenä päivänä.

Poliisi kertoo, että laskuista, joissa on sama päivämäärä ja viitenumerot, tulee maksaa vain yksi. Loput voi jättää huomioimatta.

Poliisin mukaan vika on nyt korjattu.

Oikeusrekisterikeskus palauttaa rahat

Pasterstein ei usko, että kukaan olisi ehtinyt ylimääräisiä sakkomaksuja maksaa.

– Niistä näkee suoraan, kun ne avaa, että ne ovat samaa tavaraa. Ne ovat täysin identtisiä. Oikeusrekisterikeskus sitten palauttaa, jos joku ehtii maksaa moninkertaisena, Pasterstein kertoo.

Hänen käsityksensä mukaan Oikeusrekisterikeskus seuraa maksuliikennettä, ja jos samalla viitenumerolla tulee useampi lasku, keskus palauttaa rahat samalle pankkitilille, josta lasku on maksettu. Asiasta tiedotettiin laajemmin vasta tänään. Pasterstein perustelee ratkaisua sillä, että ongelma koskee hänen mukaansa aika pientä osaa ihmisiä.

Puheluita on alkuviikosta ehtinyt kuitenkin tulla. Pastersteinin mukaan on ollut hienoa, että heille on soiteltu asiasta. Hänen mukaansa monet halusivat erikseen varmistaa, että Liikenneturvallisuuskeskuksella ollaan tietoisia ongelmasta.

– Tuntui siltä, että sen tuplan jälkeen ei vielä tapahtunut mitään, mutta sitten, kun alkoi maanantaiaamuna tulla triploja, ihmiset reagoivat. Tuntui siltä, että nämä, jotka tänne soittivat, eivät ainakaan olleet pahoillaan. Ei siitä mitään raivoa muodostunut, Pasterstein kertoo.

– Mutta aiheuttaa turhaa työtä sekä tänne meille että näille, jotka ovat tämän kirjeen saaneet. Harmillinen juttu.

Korjattu klo 12.01: Poliisin Liikenneturvallisuuskeskukselta täsmennettiin lukumääriä. Tviitissä kerrottiin alun perin, että noin 5 000 sai kirjeen kaksinkertaisena ja noin 3 500 kolminkertaisena. Luvut ovat limittäisiä.

Lue myös:

Punaiset valot alkavat käräyttää autoilijoita poliisille – testaa liikennevalopelillä, kuinka isot sakot saat

Testaa 9 kysymyksellä, käytkö liian kuumana ratissa – psykologi neuvoo, miten vaarallisista ajotavoista pääsee eroon