Nettihuijausten määrä kasvaa kesäkuukausina

Huijausyritykset eivät kohdistu vain yksityshenkilöihin, vaan myös yrityksiin.

Hämeenlinna
Nainen selaa nettiä tabletilla.
Nettihuijauksia tehdään muun muassa sähköpostin välityksellä.Yle

Erilaisia verkkourkinta- eli tietojenkalasteluviestejä ja nettihuijausyrityksiä liikkuu eritysesti kesäaikaan tavanomaista enemmän. Tyypillisessä huijausyrityksessä rikollinen esiintyy usein jonkin viranomaisen tai poliisin roolissa ja pyrkii saamaan haltuunsa viestin vastaanottajalta esimerkiksi henkilö- tai pankkitietoja.

Kesän aikana korostunut ilmiö on myös yrityksille suunnatut nettihuijaukset. Rikosylikomisario Riku Vihtilä Hämeen poliisista kertoo, että kesällä yrityksiin kohdistuvissa huijausyrityksissä rikollinen lähestyy esimerkiksi kesän ajan sijaisia viranomaisen nimissä. Viesteissä nettirikolliset saattavat esimerkiksi pyytää yritystä maksamaan perättömiä valelaskuja.

– Varsinkin yritysmaailmassa liikkuu lomakautena paljon valelaskuja. Tällaisina aikoina kannattaa olla tarkkana, kehottaa Vihtilä Ylen haastattelussa.

Kuluvan vuoden aikana Hämeen poliisilaitoksen alueella on kirjattu 14 rikosilmoitusta tietojenkalasteluun liittyen. Koko maassa vastaavia tekoja on kirjattu tältä vuodelta jo yli 120.