1. yle.fi
  2. Uutiset

Aurinko nousi, kirjastoauto höyrysi ja kalakukkouuni lämpeni – 112:een soitetaan oudoistakin havainnoista, ja se on hyvä

Vaikka ilmoitus osoittautuisikin vääräksi havainnoksi, se pitää tehdä.

pelastuslaitokset
Maisemakuva järven rannasta ennen auringonnousua.
Auringonnousu on kaunis, mutta voi väärään paikkaan osuessaan näyttää tulipalolta.Keijo Salokangas / Yle

Nivalassa kirjastoauto aiheutti pelon rakennuspalosta maanantai-iltana. Pelastuslaitos sai hälytyksen suuresta rakennuspalosta, mutta kyseessä olivatkin kirjastoauton akut, jotka höyrysivät voimakkaasti.

Turussa ihmetystä aiheutti keskiviikkona auringonnousu. Pelastuslaitos sai ilmoituksen tulipalosta: ilmoittaja kertoi havainneensa läheisen talon ikkunassa liekkejä.

Kyseessä oli punertavan auringonnousun aiheuttama heijastus. Pelastuslaitokselle tulee aika ajoin kesäisin vastaavia ilmoituksia.

Kuopiossa kalakukkoleipomon ison leivinuunin sytyttäminen varhain aamulla aiheuttaa alueellisen pelastuslaitoksen mukaan "aika monta" hälytystä vuodessa.

Uunia lämmitetään isoilla haloilla ja sytytysvaiheessa savua muodostuu runsaasti. Piipusta kiemurteleva savu voi sivummalta katsoen näyttää siltä, että esimerkiksi jonkin läheisen kerrostalon parvekkeelta tulee savua.

Pelastusjohtaja Jaakko Pukkinen Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselta tunnistaa varsinkin aurinkoilmiön: vastaavia hälytyksiä tulee hänenkin alueellaan pari, kolme vuodessa.

– Ei tämä ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun aurinko aiheuttaa tulipaloilmoituksen, sanoo Pukkinen.

Sen mukaan toimitaan, miltä näyttää

Eikä pidä ollakaan. Lainsäädäntö lähtee siitä, että ihmisillä on yleinen toimintavelvollisuus. Jos siis huomaa tai saa tietää tulipalosta, muusta onnettomuudesta tai sen uhasta, on velvollinen ilmoittamaan siitä.

– Kun se tehdään vilpittömällä mielellä, se on ihan oikein.

Erehtyminen on Pukkisen mukaan inhimillistä: ihminen toimii sen mukaan, miltä tilanne näyttää. Suurempi vaiva aiheutuu siitä, että jää pohtimaan, soittaako vai eikö.

– Meillä on paljon ohikulkijoiden soittoja, joissa 10–30 kilometrin päästä ruvetaan miettimään, että mitähän siellä oli ja soitetaan hätäkeskukseen eikä edes tiedetä paikkaa.

Tällaisissa tapauksissa pelastajat joutuvat etsimään mahdollista onnettomuutta tai tulipaloa.

– Pitäisi jäädä paikalle ja katsoa, mikä tilanne on. Siinä meidän suuremmat ongelmat on.

Lue myös: Hätäkeskukselta tilataan ambulanssia välillä kuin taksia: ”Olen lääkäri”

Lue seuraavaksi