Kalastusalueet ovat nyt kalatalousalueita

Uudet kalatalousalueet aloittivat toimintansa vuoden 2019 alussa.

Hämeenlinna
Kuva järvenulapalta
Myös Vanajanselkä on nykyisin kalatalousalue.Vanajavesikeskus

Päätös kalastusalueiden muuttamisesta kalatalousalueiksi tehtiin jo vuoden 2016 alussa, jolloin uusi kalastuslaki astui voimaan. Vanhojen alueiden toimivalta päättyi viime vuoden lopussa ja alueiden purkaminen aloitettiin kuluvan vuoden alussa.

Uusien kalatalousalueiden tarkoituksena on kehittää omien alueidensa kalataloutta sekä edistää esimerkiksi kalavarojen kestävää käyttöä. Lakisääteisinä tehtävinä kalatalousalueilla on kalavarojen käyttö- ja hoitoseuranta sekä ELY-keskuksilta saatujen rahojen jako vesialueiden omistajille.

Vanajanselän kalatalousalueen toiminnanjohtajan Petri Mäkisen mukaan siirtyminen uusiin kalatalousalueisiin ei aiheuta muutoksia kalastajan näkökulmasta.

– Kalastamiseen liittyvät rajat ja alueet eivät juurikaan muuttuneet Hämeenlinnan ja Vanajanselän kalatalousalueilla. Muutos ei myöskään lisää byrokratiaa, kertoo Mäkinen Ylen haastattelussa.

Mäkinen kuitenkin näkee, että kalastusalueiden lakkauttamisen sijaan olisi ollut helpompaa yhdistää vanhoja kalastusalueita.

– Lakkauttamisen jälkeen tilanne on se, että toiminta joudutaan aloittamaan tavallaan puhtaalta pöydältä. Toisaalta tämä on hyväkin asia, mutta työtä aiheuttaa esimerkiksi se, että kalastusalueiden pankkitilejä joudutaan uusimaan.