1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Munarosvoja on vinkkipyynnöistä huolimatta vaikea löytää – Suomesta ryövättyjä lintujen munia päätyy haukkakasvattamolle Eurooppaan

Vuoden aikana vihjeitä on tullut muutama, yksi niistä selkeästi linnunpöntön ryöväys. Tekijää ei kuitenkaan ole napattu.

Munakaupassa voivat liikkua suuretkin rahat. Taustalla voi olla linnunkasvatusbisnes, esimerkiksi haukkojen kasvatus. Kuvassa piekana. Kuva: Vesa Vaarama

Linnunpesien ammattiryöstäjiä on hankala saada kiinni, vaikka viranomaiset ovat pyytäneet erikseen yleisövihjeitä jo viime kesästä lähtien.

Birdlife Suomelle on tullut tieto riistakamerahavainnosta, joka paljastui laittomaksi munien keräilyksi. Riistakamera tallensi pöntön kuljettamisen puuhun ja takaisin, eikä kyseessä ollut suinkaan omistaja.

Ulkomaalaista tekijää ei ole kuitenkaan saatu kiinni.

– Kamerakuvat ovat viime vuodelta, mutta se tuli meille ilmi tänä vuonna. Henkilö, joka oli tapauksen kameroistaan todennut, havaitsi, että samat ihmiset tulivat tänä vuonna samalle alueelle, Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi kertoo.

Tänä kesänä myös Metsähallituksen erävalvonnalle on tullut kaksi vihjettä mahdollisesta linnunpesien ryöstämisestä. Ne olivat Itä-Lapista ja Länsi-Suomesta. Vinkkien perusteella ei ole kuitenkaan ilmennyt, että munia olisi varastettu.

Havaintoja toki on sieltä täältä: joskus ilmoitetaan suolla kyykkivistä epämääräisistä kävijöistä. Birdlifen mukaan ilmoitus on tullut myös eräiden lokkilajien pesiin kohdistuneesta ryöstöepäilystä. Tästä ei kuitenkaan saatu todisteita.

Tullin tiedossa mahdollisia tekijöitä

Kyse on jokakesäisestä ilmiöstä, sanoo erävalvonnan ylitarkastaja Juha Ahonen Metsähallituksesta.

– Tiedämme, että tekijöitä liikkuu ympäri Pohjoismaita. Emme ole kuitenkaan päässeet niin lähelle, että olisimme saaneet laittomia keräilijöitä kiinni.

Tullilla on tiedossa jotain ulkomaalaisia henkilöitä, joiden tiedetään keräävän munia laittomasti.

– Tulli on jo kiinnittänyt huomiota ulkomailta profiloituihin potentiaalisiin kerääjiin ja heidän liikkeisiinsä. Heitä on ratsattu, mutta tiedossani ei ole, että munia olisi löytynyt, Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi kertoo.

Lehtiniemen mukaan yksi paljon Suomessakin aikaa viettänyt henkilö jäi kuitenkin kiinni Ruotsissa.

Luvalliseen haukkojen kasvatukseen laittomia munia

Luvaton munien keräily kohdistuu etenkin Lappiin ja harvinaisten lintujen pesiin. Mitä uhanalaisempi laji, sitä enemmän se kiinnostaa.

– Se liittyy lintulajeihin, joita täällä esiintyy. Lappi on houkutteleva, kun on suuria tyhjiä alueita ilman valvovia silmiä, Juha Ahonen kertoo.

Länsi- ja Keski-Euroopassa haluttuja lintuja ovat kahlaajat, pöllöt, tikat ja jopa pikkulinnut.

Munakaupassa voivat liikkua suuretkin rahat. Muna itsessään saattaa kiinnostaa keräilijöitä ympäri maailmaa. Tai sitten taustalla voi olla linnunkasvatusbisnes, esimerkiksi haukkojen kasvatus. Haukkametsästys sinänsä voi olla maasta riippuen laillista.

– Haukkametsästys on nyt trendikästä ainakin Euroopassa ja Lähi-idässä. Munia saatetaan siis kerätä lailliseen toimintaan laittomin keinoin, Ahonen muistuttaa.

Kasvatusta varten pesistä saatetaan ryöstää myös linnunpoikasia. Birdlife Suomen mukaan todennäköisyys Lähi-itään päätymisestä on kuitenkin pieni, kun jalohaukkoja saa lähempääkin.

– Meillä pesii pieni kanta tunturihaukkoja, joka on metsästyshaukoista arvostetuin, Teemu Lehtiniemi kuitenkin toteaa.

Suomessa tapaus kymmenen vuoden takaa

Suomessa liikkuu paitsi kansainvälisiä tekijöitä myös kansallisia linnunmunien laittomia kerääjiä.

Esimerkiksi Pohjanmaalta löydettiin tuhansittain luvattomasti kerättyjä linnunmunia 2010-luvun alussa. Tapauksella oli kansainvälinen kytkös.

Närpiöläismies tuomittiin Vaasan hovioikeudessa vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen vuonna 2015. Mies oli syyllistynyt 18 eri luonnonsuojelurikokseen tai -rikkomukseen.

Suomen viranomaiset aloittivat viime vuonna entistä tiiviimmän yhteistyön laittomasti munia keräävien kiinnisaamiseksi. Vihjeiden pyytäminen liittyy osaltaan tähän. Metsähallituksen erävalvonnan lisäksi munarosvoja tarkkailevat tulli, poliisi sekä ELY-keskus. Myös Birdlife Suomi on varkauksien torjunnassa mukana.

Linnunmunien kerääminen kiellettyä luonnonsuojelulain mukaan. Esimerkiksi luonnonsuojelurikoksesta on säädetty maksimissaan kaksi vuotta vankeutta.

Lue myös:

Linnunmunien keräilijälle vuoden ehdollinen vankeustuomio ja 250 000 euron korvaukset

Linnunmunien hinta nousee käräjäoikeudessa ratkaisevaksi kysymykseksi