Parikkalan raja-asemalle saapuu Venäjältä puuta kuljettava kuorma-auto keskimäärin kymmenen minuutin välein. Sen verran aikaa kuluu Venäjän puolella sijaitsevalla Syväoron rajanylityspaikalla kuljettajan ja lastin tarkastamiseen. Rajanylityksestä venäläiset perivät kuorma-autoilta 680 ruplan eli noin yhdeksän euron suuruisen maksun.

Päivittäin rajanylittäjiä kirjataan hieman yli sata.
– Käytännössä lähes kaikki kuorma-autot kuljettavat puuta, lautoja tai haketta, laskee rajatarkastusta hoitavan Kolmikannan rajavartioaseman päällikkö Olli Laatikainen.
Suomen puolella tarkastukset tapahtuvat viime syksynä paikalla kootussa elementtirakennuksessa, jossa on yksi linja lähtevälle ja toinen saapuvalle liikenteelle. Venäjän puolella tarkastukset tapahtuvat vanhoissa parakeissa, ja työ on hidasta.

Parikkalan seudulla on toivottu pitkään rajanylityspaikan statuksen muuttamista tilapäisestä kansainväliseksi rajanylityspaikaksi. Se merkitsisi lisää turisteja Pietarista, kun rajan voisi ylittää ilman erikoislupaa.
Edellinen hallitus ehti tyrmätä rajanylityspaikan avaamisen, mutta uutta toivoa parikkalalaisille tuo rajanylityspaikan päätyminen uuden hallituksen hallitusohjelmaan.

Ei rajavartijoita eikä rahaa Parikkalaan
Tähän asti Parikkalan rajanylityspaikan avaamisen on estänyt pula rajavartijoista sekä rahasta.
– Riippuen aukioloajasta ja liikennemäärästä me tarvitsisimme jopa 50 rajavartijaa Parikkalaan, sanoo Kaakkois-Suomen rajavartioston komentaja Ismo Kurki.

Tänä vuonna rajavartiosto saa 110 uutta rajavartijaa, mutta uudet virat menevät Imatran, Lappeenrannan Nuijamaan ja Vaalimaan rajanylityspaikkojen ruuhkien helpottamiseen.
– Imatralle on rakennettu miljoonalla eurolla kaistatarkastuskenttä, mutta sitä pystytään pitämään auki vain lauantaisin, sanoo Ismo Kurki.
Hallituksen päätös Parikkalan rajanylityspaikan avaamisesta edellyttääkin lisävirkojen myöntämistä Rajavartiolaitokselle, sekä rahoitusta uuden rajatarkastusaseman rakentamiseen. Kustannukset ovat jopa kymmenen miljoonaa euroa.
Vaihtoehtoinen malli lykkäisi avaamista muutamalla vuodella
Parikkalan kunnanjohtajan Vesa Huuskosen mielestä Parikkalan rajanylityspaikka voitaisiin avata henkilöliikenteelle vaiheittain, jolloin aluksi selviydyttäisiin ilman lisävirkojen perustamista ja uuden rajatarkastusaseman rakentamista.
– Tuotaisiin puutavaraa hieman nykyistä enemmän ja sallittaisiin esimerkiksi kotiseutumatkailijoiden käynti Laatokan ja Saimaan välisellä kannaksella, pohtii kunnanjohtaja Vesa Huuskonen.

Rajaliikenne Parikkala-Syväoron kautta on nykyisin mahdollista erikoisluvalla arkisin kello 9-20 välillä. Aukioloaikaa pidennettäisiin parin vuoden kuluessa ja kansainväliseksi rajanylityspaikka muutettaisiin vuonna 2025.
– Silloin myös tiedetään, minkälaiseksi EU:n ja Venäjän sekä Suomen ja Venäjän suhteet ovat muodostuneet, sanoo Huuskonen.
Huuskonen myöntää, ettei aika ole juuri nyt otollisin uuden rajanylityspaikan avaamiseen.
Laatokan länsipuolelle venäläisten lomakyliä
Karjalan kannakselle ja Karjalan tasavaltaan rakennetaan parhaillaan useita hotelleja ja lomakyliä venäläisturisteille. Niiden valmistumisen odotetaan lisäävän myös matkailijoiden kiinnostusta tulla Suomeen Parikkala-Syväoron kautta.

Venäjällä on muutoinkin investoitu Laatokan länsipuolella maanteiden kunnostamiseen. Syväoroon johtaa nyt hyväkuntoinen maantie.
– Pietarilaisille on valmistunut nelikaistainen moottoritie, joka vie kaupungista pitkälle pohjoiseen. Ei tarvitse enää kiertää Viipurin kautta päästäkseen Suomeen, sanoo parikkalalaisia yrityksiä edustavan Laatokan Lankku Oy:n toimitusjohtaja Pekka Paakkinen.