1. yle.fi
  2. Uutiset

Välimerestä siirtolaisia pelastanutta naista uhkaa Italiassa 20 vuoden vankeustuomio

Saksalaisnainen toimi kahden pelastusaluksen kapteenina.

pakolaiset
Pia Klempe
Pia KlempAOP

Italian valtio on nostanut syytteen saksalaista Pia Klempea vastaan siirtolaisten ja turvapaikan hakijoiden salakuljetuksesta. Jos hänet tuomitaan syylliseksi, hän voi saada jopa 20 vuoden vankeustuomion ja suuret sakot.

Asiasta kertoo Saksan radion ulkomaanpalvelu Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun).

Klemp on toiminut kahden siirtolaisia pelastaneen aluksen, Iuventan ja Sea-Watch 3:n kapteenina. Rangaistusuhka koskee myös laivojen miehistöä.

Aluksiin on pelastettu yli tuhat ihmistä, jotka ovat pyrkineet Välimeren yli heikkokuntoisilla laivoilla ja kumiveneillä. Välimereen tiedetään hukkuneen tuhatmäärin ihmisiä, joiden laivat ovat uponneet kesken matkan.

Mereltä pelastettuja huhtikuussa 2018.
Siirtolaisia pelastetaan mereltä huhtikuussa 2018.Christophe Petit Tesson / EPA

Sen sijaan, että siirtolaiset olisi palautettu lähtösatamiinsa, Klemp miehistöineen toi heidät eurooppalaisiin satamiin.

Iuventa-alus on ollut Italian viranomaisten takavarikoimana kesästä 2017 lähtien. Klemp sanoo käyttäneensä satoja tuhansia euroja omia rahojaan pelastustyöhön ja valmistautumiseen oikeudenkäyntiin. Hän on saanut myös lahjoituksia.

Italian edellinen hallitus on säätänyt lain, jonka mukaan siirtolaisten tuominen maahan on kiellettyä. Italia on myös pyrkinyt estämään siirtolaisia mereltä pelastavien laivojen toimintaa. Italian nykyisen hallituksen linja siirtolaisten vastaanoton suhteen on edellistäkin ankarampi.

Klemp kertoo Deutsche Wellen artikkelissa, että jos hän saa Italiassa tuomion, aikoo hän viedä asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyyn.

Uutista korjattu 12.6. klo 16.46. Kapteenin nimi on Klemp, ei Klempe

13.6. klo 10.10 Korjattu: "Pakolaiset" korjattu muotoon "siirtolaiset ja turvapaikan hakijat"

Lue seuraavaksi