Lapin lumisateet eivät vaarantaneet metsäkanalintujen pesintää – munat ovat vielä hautovien emojen suojissa

Pienpetojakin on vähän, joten metsäkanalinnuille voi olla tulossa toinen perättäinen hyvä pesintävuosi.

kanalinnut
Naarasmetso
Vesa Vaarama / Yle

Alkukesän poikkeukselliset sääolot pakkasineen ja lumisateineen eivät ole vaarantaneet metsäkanalintujen pesinnän onnistumista pohjoisessa. Valtaosa metsojen, teerien ja riekkojen munista on vielä hautovan emon suojissa.

– Maastossa on nähty vain yksittäisiä kuoriutuneita poikasia. Kuoriutumisen varsinainen pääaika on juhannusviikolla, kertoo Metsähallituksen eräsuunnittelija Nilla Aikio eteläisen Lapin tilanteesta.

Maakunnan eteläosissa sääolot eivät kesäkuun alussakaan ole olleet metsäkanalintujen kannalta poikkeuksellisen haastavat.

Kylmyys ja kosteus voi olla untuvikkojen turma

Lapin pohjoisosissa saatiin kesäkuun alussa luntakin, mutta sillä ei ole pesimisen onnistumisen kannalta suurta merkitystä.

– Suurimmassa vaarassa ovat untuvikot. Emojen suojissa olevat munat tai jo höyhenpeitteen saaneet poikaset eivät ole erityisen herkkiä vaikeillekaan sääoloille, sanoo asiantuntija Katja Ikonen Luonnonvarakeskuksesta.

Untuvikkojen kannalta hankalin yhdistelmä on kylmyys ja kosteus.

– Jos on monta päivää kylmää ja sateista, eivät ne pääse kuivattelemaan itseään. Myös hyönteisravintoa on noissa säissä huonosti tarjolla, sanoo Nilla Aikio.

Pesintä onnistui viime kesänä

Viime kesä oli metsäkanalintujen pesinnän kannalta parhaita vuosikausiin. Katja Ikonen ja Nilla Aikio arvioivat tänä kesänä olevan hyvät mahdollisuudet toiseen perättäiseen onnistuneeseen pesintäkauteen.

– Tietenkin tulevat säät vaikuttavat siihen, muistuttaa Ikonen.

Myös pienpetojen määrällä on merkitystä metsäkanalintujen kantaan.

– Pienpetokannat ovat nyt varsin alhaalla eli munarosvoja ei ole paljoa liikkeellä, lisää Aikio metsojen, teerien ja riekkojen kannalta positiivisia asioita.

Lue myös:

Metsästys ei ole suurin uhka metsäkanalinnuille, muu ihmisen toiminta on – luonnon muuttaminen ja ilmastonmuutos koituu yhä useamman linnun kohtaloksi

"Ei pyyntikauden pidentäminen lintukannan kannalta ole todellakaan hyvä asia" – Osa metsästäjistä ihmeissään ministeriön aikeista jopa tuplata metsäkanalintujen pyyntiaika