1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansainväliset suhteet

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland Ylelle: Presidentti Trump odottaa kärsivällisesti EU:n uuden komission valintaa

Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin neuvottelut kauppakiistoista ovat nyt seisahduksissa.

kansainväliset suhteet
Gordon Sondland
Yhdysvaltojen EU-suurlähettiläs Gordon Sondland vieraili Helsingissä keskiviikkona.Jouni Immonen / Yle

Yhdysvallat sanoo, että sen suhteet Euroopan unionin kanssa ovat vahvat ja pitkässä katsannossa hyvässä kunnossa. Juuri nyt joistakin asioista kuitenkin käydään suoraviivaisia keskusteluja.

Helsingissä vieraillut Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland mainitsi niistä Ylen haastattelussa kaksi, jotka käytännössä kattavat suuren osan yhteistyöstä.

Ne ovat kauppasuhteet ja puolustuskysymykset. Kauppasuhteet pitävät sisällään myös maataloustuotteiden viennin.

Keskinäinen kauppa on EU:lle reilusti ylijäämäistä, noin 180 miljardia dollaria.

Presidentti Donald Trumpin kauden alkajaisiksi Yhdysvallat alkoi vääntää kauppasopimuksia uuteen malliin. Yhdysvaltojen työkaluna on ollut uhkailu lisätulleilla EU–tuonnille, mutta toistaiseksi mikään ei ole muuttunut.

Eikä tule muuttumaankaan ainakaan seuraavien viiden kuukauden aikana.

USA:n EU-suurlähettiläs Sondland toisti haastattelussa useaan otteeseen, että Yhdysvallat odottaa uuden komission valintaa.

Nykyisen, Jean-Claude Junckerin, komission kausi kestää lokakuun loppuun.

– Juuri nyt neuvotteluissa ei tapahdu oikeastaan mitään. Keskustelemme ainoastaan erilaisista teknisistä kysymyksistä.

Suurlähettilään mukaan presidentti Trump aikoo olla nyt kärsivällinen ja odottaa EU.n uuden johdon valintaa.

– Mutta jossain vaiheessa turhautuminen alkaa kasvaa ja sitten suhteet arvioidaan uudestaan, selvensi suurlähettiläs Sondland.

USA toivoo Kiinan suitsemisesta yhteisrintamaa EU:n kanssa

Yhdysvaltojen ykköshaastaja maailmankaupassa on Kiina.

Suurlähettiläs Sondland sanoi Yhdysvaltojen toivovankin, että Kiinan saaminen ruotuun olisi Euroopan unionia ja Yhdysvaltoja yhdistävä tekijä.

– Yhdysvaltojen ja EU:n pitäisi siirtää keskinäiset kiistat sivuun mahdollisimman pian ja keskittää energia yhteisiin toimiin, joita Kiinan olisi kunnioitettava. Kiinalle ei pidä jättää vaihtoehtoja.

Suurlähettiläs Sondlandin mukaan Kiina on onnistunut sitomaan eri valtioiden infrastruktuurihankkeita tavoilla, jotka eivät pitkän päälle ole näiden valtioiden etujen mukaisia.

Tätäkin hanketta ja sen mahdollisia yksityiskohtia voidaan kuitenkin pohtia vasta kun EU:n uusi komissio on päässyt työhönsä kiinni loppuvuodesta.

Lue seuraavaksi