Pääministeri Antti Rinne A-studiossa: Riskinä on, että talouskasvu hidastuu, mutta sen varalle on olemassa toimenpiteitä

Ensimmäistä kertaa pääministerinä A-studiossa esiintynyt Antti Rinne vaikutti erittäin itsevarmalta ja tyyneltä.

Antti Rinne
Antti Rinne
A-studiossa vieraana pääministeri Antti Rinne

Antti Rinne (sd.) esiintyi tänään A-studiossa ensimmäistä kertaa pääministerinä.

Rinne joutuikin heti kovaan hiillostukseen, kun ohjelman alun insertissä eläkkeellä oleva entinen työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen kertoi pelkäävänsä hallitusohjelman olevan rakennettu ehkä liiankin optimistiseksi.

Virtanen sanoi pelkäävänsä, että jos kasvuarviot osoittautuvat liioitelluiksi, pettää valtion budjetin tulopohja.

– Siinä tapauksessa vaihtoehtoja on tasana kaksi. joko aletaan leikata julkisia menoja tai otetaan pirusti velkaa ja elvyttää näin ollen, sanoo Virtanen

– Toivon parasta, pelkään pahinta, hän summaa lopuksi.

Rinne vastasi Virtasen esittämiin pelkoihin, että hallitusneuvotteluissa tilannekuva on hahmoteltu isossa porukassa ja samoin myös määritelty tavoitteet ja mahdolliset toimenpiteet.

Itsevarmana ja rauhallisena esiintynyt Rinne kertoi hallituksella olevan toimenpiteitä sen varalle, jos talouskasvu hidastuisi.

Mitään konkreettisia toimenpiteitä ei Rinne kuitenkaan kysyttäessä maininnut raide investointien lisäksi.

Saiko keskusta kaiken haluamansa läpi?

Kun juontaja Annika Damström kysyi Rinteeltä, että saiko keskusta kaiken haluamansa asiat läpi hallitusohjelmaan ja juuri SDP:n kustannuksella, ei Rinne yhtynyt näkemykseen.

– En kyllä lukisi sitä noin, minusta se on tasapainoinen kokonaisuus, jossa ilmiöiden pohjalta ollaan lähdetty uudistamaan yhteiskuntaa.

Damström muistutti SDP:n tavotteita poistaa yritystuet sekä kiristää pääomaverotusta sekä osinkoverotusta, jota Rinne ei myöskään purematta niellyt.

– Yritystukia ei ole todellakaan aiottu poistaa kokonaan, se on väärin tulkittu.

Rinne kuitenkin myönsi, että SDP ei saanut kaikkia tavoitteitaan läpi verotuksen osalta hallitusohjelmaan.

– Tämä on kuitenkin hyvin sosiaalidemokraattinen hallitusohjelma. Samalla olen kuullut keskustankin sanoneen hallitusohjelman olevan hyvin keskustalainen.

Kotihoidontuki säilyy ainakin toistaiseksi

Kotihoidontuki säilyy ennallaan, jonka ei nähdä parantavan työllisyyttä.

Työllisyyden nostaminen 75 prosenttiin on yksi hallituksen keskeisimmistä tavoitteista.

Rinne kertoi kotihoidontuen säilyvän ainakin tässä vaiheessa ennallaan.

Hän kuitenkin sanoi, että kun perhevapaajärjestelmä saadaan toimimaan tasa-arvoisesti, käy kotihoidontuki aikanaan tarpeettomaksi.

Kolmen miljardin kertaluontoiset tulevaisuusinvestoinnit

Hallitusohjelmassa mainituun kolmen miljardin kertaluontoisiin tulevaisuusinvestointeihin liittyen, halusi Rinne täsmentää ettei koko summaa tulla hankkimaan valtion omaisuutta myymällä.

– Missään ei lue, että myydään valtion omaisuutta 3 miljardilla, vaan siellä todetaan valtion omaisuutta käytetään näihin kertaluontoisiin tulevaisuusinvestointeihin.

Kertaluontoisiin tulevaisuusinvestointeihin kuuluvat muun muassa ammatillisen koulutuksen lisääminen, luonnonsuojelun ja kehitysyhteistyön parantaminen. Näille asioille on luvattu kullekin yli 200 miljoonaa euroa.

– Nämä eivät tule olemaan pysyviä budjettimenoja, vaan kertaluontoisia, Rinne perustelee.

Aiemmin on ollut julkisuudessa kritiikkiä, että kertaluontoisista menoista tulisikin aikaa myöden pysyviä budjettimenoja.

Hallituksen tavoitteleman 75 prosentin työllisyysaste tarkoittaa, että uusia työpaikkoja olisi tultava 60 000.

Konkreettisista keinoista työllisyyden parantamiseksi Rinne mainitsee työttömyysrahan perusosan muuttamisen työllistämisseteliksi.

Rinne myöntää, että jos työllisyysaste ei ala nousemaan, tullaan menolisäyksiä tarkastelemaan uudelleen.

Lue lisää:

Antti Rinteen ihmeellinen tie pääministeriksi: vaalitappioita, puolueriitoja ja vakava sairastuminen

Tässä he nyt ovat – Antti Rinteen viisikon kaikki ministerit

Uusi oppositio pääsi vauhtiin: "Todelliset hallitusneuvottelut vasta tulossa, hallitus vie Suomen turmioon", Orpo: Rinne vaati hoitamaan SDP:n lupaukset