1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huutokauppa

Beethovenin hiustupsu myytiin huutokaupassa lähes 40 000 eurolla – kiehkura napsaistiin lahjaksi erään pianistin vaimolle vuonna 1826

Hiustupsun sijaan pianisti Anton Halmin vaimo oli saada lahjaksi vuohen karvoja.

Säveltäjämestari Ludwig van Beethoven (1770–1827) tunnetaan paitsi musiikistaan myös hiustyylistään. Piirroskuva. Kuva: AOP

Tuntematon ostaja on pulittanut Ludwig van Beethovenin hiustupsusta 35 000 puntaa eli lähes 40 000 euroa. Harmaa kiehkura myytiin brittiläisen Sothebyn huutokaupassa tiistaina. Asiasta on uutisoinut (siirryt toiseen palveluun) muun muassa Classic FM.

Voittotarjous oli lopulta tuplasti sen, mitä huutokauppa arvioi listauksessaan (siirryt toiseen palveluun) hiusten hinnaksi.

Beethovenin hiustupsu Sothebyn huutokaupan esittelyssä. Kuva: Sotheby's

Viulisti jäynäsi vuohen karvoilla

Ostajien mielenkiinnon hiustupsu herätti ilmeisestä syystä. Beethoven on tunnettu vaikuttavasta kuontalostaan. Kaiken hyvän päälle myytyyn tuotteeseen liittyy hauska anekdootti, joka on Beethovenin elämäkerturin A.W. Thayerin käsialaa.

Hiustupsu napsaistiin Beethovenin kiharoista vuonna 1826. Asialla oli pianisti Anton Halm, joka halusi lahjoittaa pätkän mestarisäveltäjän hiuksia muistoksi vaimolleen Marialle.

Lahjasta oli kuitenkin tulla pannukakku, sillä viulisti Karl Holzilla oli näppinsä pelissä. Avuksi värvätty Holz päätti tehdä käytännön pilan ja tarjota Halmille harmaan vuohen kiharoita.

Tarinan mukaan Beethoven sai tietää jäynästä ja auttoi Halmia saamaan sen, mikä hänelle kuului.

– Sinua on höynäytetty tällä hiustupsulla. Tällaiset ihmiskuvatukset, joita pitäisi hävetä, ovat minut ympäröineet. Sinulle on annettu vuohen karvoja, Beethoven oli sanonut.

Lähes kokonaan kuuroutunut säveltäjänero antoi pianistille lopulta itse leikkaamansa hiustupsun paperiarkin välissä.

Maria sai kiehkuransa, ja myöhemmin se lahjoitettiin Halmin oppilaalle. Nyt sen arvo on 40 000 euroa.

Tupsut kiinnostaneet ennenkin

Muusikoiden hiustupsut ovat käyneet kaupaksi ennenkin. John Lennonin suortuvista maksettiin reilut 30 000 euroa kaksi vuotta sitten (siirryt toiseen palveluun). Vuonna 2010 Napoleonin kiharasta maksettiin (siirryt toiseen palveluun) noin 11 000 euroa.

Jean Sibeliuksen hiustupsua Sotheby ei tiettävästi ole kaupannut. Sen sijaan vuonna 2009 myytävänä oli neljä Sibeliuksen kirjettä tanskalaiselle näytelmäkirjailijalle Poul Knudsenille.

Silloin Kansallisarkisto huusi kirjeet Suomeen.