1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lasten leirit

Trendit näkyvät lastenleirien valikoimassa – vaatimukset leirien vetäjiä kohtaan kasvaneet

Koululaisten pitkän kesäloman ja vanhempien työssäkäynnin yhteensovittaminen vaatii monessa perheessä avuksi päiväleirejä.

Lasten leirit
Kesäleiri Oulunkylän puukoululla
Tuukka Kangas ja Rakettipaja-kesäleiriläisiä Helsingissä Oulunkylän pienellä kulttuuritalolla.Berislav Jurišić / Yle

Vasara kilkkaa ja saha soi, kun lapset panevat kasaan avaruusrakettia Helsingin Oulunkylässä kulttuuritalon pihamaalla.

Alakouluikäiset koululaiset viettävät lomapäiviään viikon mittaisella puolipäiväleirillä, kun vanhemmat ovat töissä.

11-vuotias Veikko Arveli kertoo tehneensä tuttavuutta monenlaisen kiinnostavan asian kanssa.

– Olen oppinut suunnittelua, hahmottelua, rakentamista ja maalaamista ja saanut käyttää ainakin pistosahaa, porakonetta ja vasaraa, hän listaa.

Vaikka rakentaminen hauskaa onkin, puusepän ammatti tai oman talon rakentaminen eivät Veikkoa ainakaan vielä tässä vaiheessa kiehdo.

Raketista ei ole tulossa varsinaisesti lelu, vaan sen kokoinen kapistus, että sinne mahtuu itsekin sisään. Valmistuttuaan raketti lähtee kiertämään kaupunkifestivaaleja.

"Nykyisin leireillä täytyy olla ammattilaisvetäjät"

Oulunkylän seurakunnan siirtolayhdistyksen Kesäakatemia, jossa rakettia väsätään, järjestää puolipäiväleirejä, jotka rakentuvat yleensä tietyn teeman ympärille.

Tämän vuoden teema on avaruus, siksipä leirien nimistöstäkin löytyy Avaruus-taidepaja, Avaruus-teatteriseikkailu ja Avaruuden ääniä. Retkeily- ja teatterileirien suosio pitää pintansa vuodesta toiseen, mutta trendit siirtyvät muualta maailmasta myös leireille.

Kesäleiri Oulunkylän puukoululla. Kuvassa Teija Kamb.
Oulunkylän seurakunnan siirtolayhdistyksen Kesäakatemian toiminnanjohtaja Teija Kamb.Berislav Jurišić / Yle

– Leivonta nousi yhtäkkiä tosi suosituksi, kun tv:ssä alkoivat pyöriä Suomi leipoo -ohjelmat ja kokkaus on ollut koko ajan nouseva trendi, Kesäakatemian toiminnanjohtaja Teija Kamb kertoo.

Hänen mukaansa niiden parinkymmen vuoden aikana, kun hän on leiritoimintaa luotsannut, on moni asia muuttunut.

Aluksi leirien vetäjinä toimivat nuoret, nykyisin ammattilaiset.

– Idea siitä, että nuoret vetävät lapsille harrastekursseja, on lähtöisin Lontoosta ja meilläkin oli alkujaan partiolaisia ja urheiluseurojen nuoria vetäjinä.

– Laatuvaatimukset ovat vuosien mittaan kasvaneet. Samalla kun maailma ylipäänsä muuttuu, myös vanhemmat vaativat enemmän, tyyliin – ihan ketä tahansa ei meidän lasta päästetä ohjailemaan, Kamb luonnehtii.

Kamb kannattaa itsekin laatua. Samalla, kun leirit toimivat lapsille osapäiväisinä hoitopaikkoina, parhaimmassa tapauksessa lapsi saattaa leirin avulla löytää kipinän harrastukseen tai jopa ammattiinkin.

– Haluamme myös tarjota lapsille mielekästä toimintaa, joka suojelisi lasta murrosiän villeiltä vuosilta. Olisi hyvä, kun olisi edes jostakin saanut jonkin hyvän kokemuksen ja kaveripiiri ja luottamus aikuisia kohtaan kasvaneet.

Varsinkin pääkaupunkiseudulla seurojen ja yritysten pyörittämistä leireistä saa pulittaa pitkän pennin

Suurin osa Kesäakatemian puolipäiväleirien viikkohinnoista pyörii 60–70 euron kieppeillä ja lounastauolla syödään omia eväitä.

Monessa perheessä, etenkin pienempien alakoululaisten kohdalla, on kuitenkin tarvetta koko vanhempien työpäivän mittaiselle leirille. Moni toivoo, että padien ja tietokoneilla pelaamisen tilalle löytyisi jotakin ohjattua tekemistä.

Kesäleiri Oulunkylän puukoululla
Sarjakuvaleiriläisiä ja leirin ohjaaja Marjut Kulmakorpi Helsingissä Oulunkylän pienellä kulttuuritalolla.Berislav Jurišić / Yle

Varsinkin pääkaupunkiseudulla yhden vanhemman perheissä tai perheissä, joissa vanhemmat eivät pysty limittämään lomiaan eri aikoihin, saa leiriviikoista pulittaa pitkän pennin. Lapsilla kun kesälomaa on yleensä yhdeksän viikkoa ja vanhemmilla neljä.

Edullisimpia leirejä, joihin kuuluu myös lounas, löytyy noin satasen viikkohinnalla esimerkiksi partion tai Helsingin kaupungin lomatoiminnan järjestäminä, mutta niille ilmoittautumisten kanssa pitää olla hereillä, sillä suurin osa täyttyy pikavauhtia.

Hintavia sen sijaan ovat esimerkiksi yritysten tai seurojen järjestämät parkour-, sisäliikuntapuisto-, purjehdus-, akrobatia- tai tanssileirit, jolloin tuhat euroakaan ei riitä kattamaan neljän päiväleiriviikon päiväohjelmaa.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella hinnat putoavat kuitenkin roimasti jopa näillä erikoisleireilläkin, vaikkapa parkourleirille Jyväskylässä ja purjehdusleirille Lohjalla pääsee 150 eurolla tai alle sen eli puolella siitä, mitä Helsingissä.

Osa kunnista ja seurakunnista eri puolilla maata tarjoaa lapsille myös täysin maksutonta päivätoimintaa.

Esimerkiksi Pohjois–Savossa Siilinjärvellä seurakunnan alle 15-vuotiaiden kesäkerhot ja leirit ovat täysin ilmaisia. Pohjois-Pohjanmaalla Oulussa taas nuorisopalveluiden järjestämille leireille pääsee muutamalla kympillä.

Helsingissäkin maksutonta toimintaa tai ainakin aikuisen läsnäoloa voi löytää avoinna olevilta nuorisotaloilta tai leikkipuistoista, joista osa tarjoaa myös alle 16–vuotiaille ilmaisen lounaan.

"Lapset ideoivat ja rakentavat itse – vetäjä on apumiehen roolissa"

Oulunkylässä leiriä vetävä, taidekasvattaja Tuukka Kangas vakuuttaa, että työkalut pysyvät hyvin kaupunkilaislastenkin kädessä.

– Yksi poika käytti juuri kuviosahaa, reippaasti menevät vaikeammatkin sahaukset ja ruuvien kiinnitykset. Lähdetään tekemään yhteistä juttua ja kaikki asiat, joita matkan varrella opitaan, tulevat vähän kuin vahingossa, hän sanoo.

Kesäleiri Oulunkylän puukoululla
Rakettia kokoamassa Oulunkylän Kesäakatemian rakettipajassa.Berislav Jurišić / Yle

Kangas kertoo, että leirin ohjaajana hän pyrkii siihen, että lapset itse saisivat vastata mahdollisimman pitkälle suunnittelusta ja toteutuksesta.

– Roolini on toimia tavallaan apumiehenä ja antaa sellaista teknistä tukea, jolla varmistetaan, että rakenteesta tulee turvallinen, Kangas kertoo.

Leiriläiset tapaavat useimmiten leirillä ensimmäistä kertaa toisensa. Kankaan mukaan lapsilta ryhmäytyminen sujuu luonnostaan.

– Ylipäänsä ihmisiä yhdistää se, että tehdään jotain yhdessä, ja silloin on helppoa ja luontevaa saada uusia kavereita.

Kännykät lapsilla on leirillä mukanaan ja niistä on Kankaan mukaan hyötyä, kun katsotaan esimerkiksi työhön liittyviä malleja.

– Näillä leireillä ei tarvita kuitenkaan kännyköitä ajantäytteeksi, Kangas naurahtaa.

Jutun kommentointimahdollisuus on avoinna klo 22.00 saakka. Tervetuloa mukaan.

Lue seuraavaksi