Katso: Uusi hallitus sai eduskunnan luottamuksen selvin lukemin

Eduskunta äänesti ensimmäistä kertaa uuden hallituksen luottamuksesta.

eduskunta
Pääministeri Antti Rinne eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 11. kesäkuuta 2019.
Eduskunta äänesti hallituksen luottamuksesta hallitusohjelmasta käytyjen keskustelujen jälkeen. Jutun kuvaa klikkaamalla voit katsoa videon äänestyksestä.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus sai eduskunnan luottamuksen torstaina äänin 113–75.

Rinteen hallitus antoi tiistaina eduskunnalle tiedonannon hallitusohjelmasta. Hallitusohjelmaa ruodittiin perusteellisesti eduskunnan suuressa salissa tiistaina ja keskiviikkona. Keskustelun aikana oppositiopuolueet perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit kukin esittivät epäluottamusta Rinteen hallitukselle.

Viime viikolla nimitetyn hallituksen puolueilla eli SDP:llä, keskustalla, vihreillä, vasemmistoliitolla ja RKP:llä on eduskunnassa yhteensä 117 kansanedustajaa. Lisäksi Liike Nytin kansanedustaja Harry Harkimo kertoi jo etukäteen tukevansa uutta hallitusta ja hallitusohjelmaa.

– Niille molemmille on annettava mahdollisuus, Harkimo sanoi tiistain täysistunnossa.

Hallitus sai yhden luottamusäänen myös oppositiopuolue kokoomuksen edustajalta Sofia Vikmanilta, joka kertoi että kyseessä oli virhe ja että se korjataan pöytäkirjaan.

Oppositiopuolueet ovat tiukasti arvostelleet hallitusohjelmaa viime päivien eduskuntakeskustelussa. Perussuomalaiset on kritisoinut hallitusta muun muassa asumisen ja autoilun kustannusten lisäämisestä, kokoomus taas on moittinut hallituksen talouslinjaa höttöiseksi ja vaatinut hallitusta pikaisesti esittämään toimia työllisyyden parantamiseksi.

Lue myös:

Pääministeri Antti Rinne A-studiossa: Riskinä on, että talouskasvu hidastuu, mutta sen varalle on olemassa toimenpiteitä

Ex-työmarkkinapomo Lasse Laatunen: Ay-jyrä Rinne johtanee hallitustaan omalla kovaksi keitetyllä tyylillään

Uusi oppositio hallituksen kimpussa maratoniksi venyneessä täysistunnossa: "Politiikka rakennettu yli 100 000 työpaikan lisäykselle, se on valtava määrä"