1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Trump kohautti ABC:n haastattelussa: Ottaisin vastaan tietoa vastaehdokkaasta vieraalta valtiolta

Presidentin mielestä tietojen kuuntelemisessa ei ole mitään väärää.

Donald Trump
Donald Trump työhuoneessaan.
Venäjän tiedetään pyrkineen vaikuttamaan vuoden 2016 vaaleihin, mutta todisteita vehkeilystä Donald Trumpin ja Venäjän kesken ei ole.Tom Brenner / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen kohauttanut sanomisillaan. Trump sanoi ABC Newsin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että olisi valmis ottamaan vastaan vieraalta valtiolta tietoa vastaehdokkaastaan vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

– Luulen että haluaisin kuunnella... kuuntelemisessa ei ole mitään väärää, Trump sanoi kysyttäessä, mitä hän tekisi jos Venäjän tai Kiinan kaltainen maa tarjoaisi hänelle informaatiota vastaehdokkaasta.

Trumpin mielestä siinä ei olisi kyse vieraan valtion sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin.

– Ei se ole sekaantumista, heillä on informaatiota - luulen että ottaisin sen. Jos ajattelisin, että jokin olisi pielessä, menisin varmaan FBI:n pakeille - jos siis ajattelisin, että kaikki ei ole kunnossa, sanoi Trump haastattelussa.

Trumpin kampanjan yhteydet Venäjään vuoden 2016 vaaleissa ovat aiemmin herättäneet paljon keskustelua ja johtivat FBI-tutkintaan ja sitä seuranneeseen erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkintaan asiasta. Venäjän tiedetään pyrkineen vaikuttamaan vuoden 2016 vaaleihin, mutta todisteita vehkeilystä Trumpin ja Venäjän kesken ei ole.

Venäläiset esimerkiksi järjestivät Trumpin kampanjatiimin kanssa tapaamisen, jossa he kertoivat, että heillä on törkyä Trumpin vastaehdokkaasta Hillary Clintonista.

Muellerin tutkinnassa keskityttiin esimerkiksi Trumpin vanhimman pojan Donald Trump Jr:n rooliin tapaamisessa venäläisten kanssa.

Demokraattien johtavat presidenttiehdokkaat ilmaisivat heti paheksuntansa Trumpin puheille. Entinen varapresidentti Joe Biden sanoi, että puheillaan Trump toivottaa tervetulleeksi ulkomaisen vaikutuksen Yhdysvaltojen vaaleihin.

– Tässä ei ole kyse politiikasta. Se on uhka maamme turvallisuudelle. Yhdysvaltain presidentin ei pitäisi hakea apua ja tukea niiltä, jotka yrittävät heikentää demokratiaa, tviittasi Biden.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Lisäksi presidenttiehdokkaat Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Kirsten Gillibrand ja Beto O'Rourke toistivat vaatimuksen siitä, että Trump pitäisi asettaa virkasyytteeseen.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi