Kainuussa halutaan ottaa oppia kaatuneen soteuudistuksen valmistelusta - "Sotemaakunnat ovat hyvä asia"

Kainuussa uskotaan, että kaatuneestakin uudistuksesta on hyvä ottaa oppia.

sote-uudistus
Sänky ovien edessä sairaalassa.
Hanne Kinnunen / Yle

Kainuun maakunta- ja sote-uudistuksen ohjausryhmä piti tällä erää viimeisen kokouksensa maanantaina 10. kesäkuuta.

– Sote- ja maakuntauudistuksen uudelleen käynnistämistä odotellaan, mutta uusi hallitusohjelma näyttää sen suhteen hyvälle, kertoo Kainuun valmistelujohtaja Tiina Veijola.

– Hallitusohjelmaan kirjatut sotemaakunnat ovat hyvä asia, ja siellä on paljon muutakin hyvää. Nyt ollaan odottelevalla kannalla sen suhteen, että miten uudistuksessa lähdetään jälleen eteenpäin, Veijola sanoo.

Kaatuneen sote- ja maakuntamallin valmistelun yhdeksi keskeiseksi ongelmaksi todettiin uudistuksen etenemisen ennakoimattomuus, mikä söi motivaatiota ja vaikeutti uusien innovatiivisten ratkaisujen löytämistä. Veijolan mukaan uuden mallin valmistelussa on hyvä ottaa oppia jo tehdystä työstä, lähteä rohkeammin kokeilemaan uutta ja muistaa keskittyä eri sidosryhmien väliseen yhteistyöhön entistä paremmin.

Veijolan mukaan valmistelussa ei menty ihan täysin päin honkia, mutta pientä hienosäätöä vaaditaan.

– Esimerkiksi alueen tilannekuva, väestöennuste ja talousraamit on otettava huomioon paremmin ja välittömästi valmistelun alkuvaiheessa, Veijola sanoo.

Sote- ja maakuntauudistusta lähdetään viemään eteenpäin kunhan hallitusohjelman tarkemmat linjaukset ja lainsäädännön muutokset saadaan käyntiin.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)