Espoo harkitsee palveluseteleitä ikääntyneiden lyhytaikaiseen hoitoon

Palvelusetelit tulisivat aiempien palvelutapojen rinnalle. Asia on esillä Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnassa torstaina.

palvelusetelit
Vanha nainen pitää kävelykepistä molemmin käsin
AOP

Espoo harkitsee palvelusetelien käyttöä ikääntyneiden lyhytaikaisen hoidon järjestämisessä. Tarkoituksena olisi lisätä muun muassa ostopalveluiden käyttöä yksityisissä hoivakodeissa.

Vuorokaudessa tällaisia lyhytaikaisia hoitopalveluja tarvitsee noin 60–70 espoolaista.

Tavoitteena on lisätä asiakkaiden omaa valinnanvapautta palveluiden saamisessa. Setelit mahdollistaisivat asiakkaille enemmän vaihtoehtoja.

Lyhytaikaista hoitoa tarvitaan kotihoidossa oleville ikäihmisille heidän omaishoitajien levon ja loman sekä lakisääteisten vapaapäivien ajaksi.

Lyhytaikaiselle hoidolle määritellään myös vähimmäisvaatimukset.

– Vähimmäisvaatimukset ovat niitä laatuvaatimuksia, joita edellytämme tällaiselta hoidolta. Kriteereitä esimerkiksi asiakkaan ravitsemukseen, kuntoutukseen, ulkoiluun ja tämän tyyppisiin asioihin. Edellytämme, että laatukriteerit toteutuvat, ja tietysti niitä myös tavalla tai toisella valvotaan, sanoo Espoon vanhustenpalvelujen johtaja Matti Lyytikäinen.

Nykyisin Espoossa on käytössä myös sijaisomaishoitajamahdollisuus ja sitä käytetään Lyytikäisen mukaan jonkin verran. Palvelusetelit tulisivat aiempien palvelutapojen rinnalle.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee asiaa torstaina. Kaupungin nykyiset sopimukset päättyvät vuodenvaihteessa, joten uusi palvelusetelikäytäntö tulee käyttöön aikaisintaan vuodenvaihteessa.

Lue myös:

Espoo romuttaa perinteisen tavan hankkia vanhustenhoitoa – ainutlaatuinen mutta uhkarohkea kokeilu, sanoo professori