Hevoshieronta ei ole höpöhöpöä

Nykyään hevosia kohdellaan pehmeämmin myös ratsastaessa.

Hevoshieronta
Hanna Pakkala ja lämminverinen hevonen Champion, eli Samu.
Samu eli Champion on yksi Hanna Pakkalan hevosista. Arto Loukasmäki / Yle

Vuokatin ratsastuskoulun uusi yrittäjä Hanna Pakkala on tuonut Vuokattiin myös hevos- ja koirahierontaa, eläinten laserhoitoja ja toimintaterapiaa. Vaikka hevosten hieronta saattaa kuulostaa jonkun mielestä humpuukilta, ei se sitä ole.

– Hevoshieronta ei ole höpönpöpöä vaan hyvin tärkeätä ja tarpeellista. Omakin kouluhevoseni käy hieronnassa säännöllisesti. Se on sama kuin ihmisillä: joskus tarvitsee hierontaa, että lihakset vetreytyy, Pakkala sanoo.

Hieronnan jälkeen hevonen saa levätä pari päivää, jonka jälkeen satulaan noussut ratsastajakin voi huomata hieronnan hyödyt.

– Hevonen on hieronnan jälkeen elastisempi ja liikkuu pehmeämmin ja mielellään.

Hevosta huomioidaan hieronnan lisäksi nykyään myös ihan ratsastaessa. Kaukana ovat ne ajat, kun satulassa istuttiin jäykkänä ja hevosta ohjattiin käskyttäen ja pakottaen.

– Nykyään ratsastuksessa kuunnellaan hevosta ja vaikutetaan hevoseen pehmeämmin. Myös varusteet valitaan nykyään jokaiselle hevoselle hyvin tarkkaan, Pakkala sanoo.

Hevosten ja muiden eläinten kanssa voi myös harjoittaa toimintaterapiaa.

– Jollekin asiakkaalle pelkästään hevosen läsnäolo voi olla viikon kohokohta, Pakkala sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)