1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teho-osastot

Oletko riippuvainen kahvista tai tupakasta? Monelle tutut paheet voivat tuottaa yllättäviä ongelmia teho-osastolla

Ymmärtämättömyys nikotiinin ja kofeiinin saannin äkkikeskeytyksen ongelmista johtaa siihen, että tehopotilaita ei hoideta parhaalla mahdollisella tavalla.

Teho-osastot
Kuvakollaasi
Nikotiinin ja kofeiinin saannin äkkikeskeytys voi aiheuttuttaa tehohoitopotilaiden virheellisiä diagnooseja. Kuvituskuva.AOP, Ismo Pekkarinen / AOP, Petteri Sopanen / Yle

Äkkinäinen kahvinjuonnin ja tupakanpolton keskeytyminen voivat aiheuttaa tehohoitopotilaille oireita, jotka muistuttavat vakavia sairauksia. Tämä taas voi johtaa siihen, että hoitavat lääkärit tulkitsevat oireita väärin, mistä voi olla seurauksena vääränlaista hoitoa tai kalliita, mutta tarpeettomaksi osoittautuvia testejä.

Näin varoitetaan tuoreessa selvityksessä, joka esiteltiin kuun alussa Euroopan anestesiologisen yhdistyksen kokouksessa Wienissä. Siinä oli tarkasteltu 12 tutkimusta, jotka käsittelivät lähes 500 potilastapausta vuosilta 2000–2018. Potilaat olivat 18–93-vuotiaita. Tutkimustiedote löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Tutkimusta johtaneen apulaisprofessori Maya Belitova muistuttaa, että nikotiini ja kofeiini ovat riippuvuutta aiheuttavista aineista yleisimpien joukossa. Niitä kuitenkin vähätellään vieroitusoireiden aiheuttajina, hän sanoo.

Tällaisia oireita ovat muun muassa pahoinvointi, oksentelu, päänsärky ja houretilat. Oireet ovat samanlaisia kuin monilla vakavilla taudeilla, joista hän mainitsee esimerkkeinä aivokalvontulehduksen, aivokuumeen ja aivoverenvuodon.

Väärät diagnoosit taas voivat johtaa potilaille vahinkoa aiheuttaviin tarpeettomiin testeihin, turhaan rahanmenoon tai hukattuun aikaan.

Tupakka ja kahvi maistuvat myös Euroopassa

Yli puolet eurooppalaisaikuisista juo kahvia ja jopa useampi kuin joka neljäs tupakoi, joten aivan pienestä asiasta ei ole kyse.

Tutkimustulosten mukaan nikotiinin saamisen äkillinen keskeytyminen aiheutti teho-osastoilla levottomuutta 64 prosentissa tupakoitsijoista. Tupakoimattomilla sitä esiintyi 32 prosentilla.

Levottomuus taas johti usein siihen, että kurkkuun asetetut hengitysputket tai suonensisäiset kanyylit eivät pysyneet paikoillaan. Tupakoivien osuus oli tässäkin tapauksessa selvästi korkeampi kuin tupakoimattomien (14 % vs. 3 %).

Belitovan tutkimusryhmä huomauttaa, että tietämättömyys nikotiinin ja kofeiinin saannin keskeytymisen aiheuttamista ongelmista johtaa siihen, että tehopotilaita ei useinkaan hoideta parhaalla mahdollisella tavalla.

Nikotiinin korvaushoito ei sekään ole usein ratkaisu, koska se saattoi pahimmillaan aiheuttaa vakavan sekavuustilan, joka voi jopa lisätä kuolleisuutta. Kofeiinin korvaushoidon tehosta teho-osastoilla ei siitäkään ole vahvaa näyttöä.

Suomalaisasiantuntija: Ei suuri ongelma

Espoolaisen Jorvin sairaalan teho-osaston ylilääkäri Tero Varpula ei ole tavattoman yllättynyt tuloksista, vaan sanoo loppupäätelmien vastaavan hyvin yleistä käsitystä.

Se on, että tupakoitsijoilla esiintyy tehohoidon sairauksien yhteydessä muuta väestöä enemmän levottomuutta sekä merkittävästi suurempi riski kehittää vaikea ja pitkittynyt levottomuus eli delirium.

Hän myöntää, että levottomuuden syiden selvittämisessä turvaudutaan usein lisätutkimuksiin. Tällä perusteella selvityksen johtopäätös ylimääräisten resurssien käyttämisestä on Varpulankin mielestä oikea.

Sen sijaan hän epäilee ajatusta, että ongelmia voitaisiin välttää nikotiinikorvaushoidolla. Tutkimuksia on tehty vain vähän ja tulokset ovat ristiriitaisia, Varpula sanoo.

Käytännön tehohoidossa nikotiinin saatikka kofeiinin aiheuttamiin ongelmiin ei juuri törmää, sanoo parikymmentä vuotta tehohoidossa työskennellyt Varpula. Erityisesti kofeiinikorvaushoidon tehosta kriittisten sairauksien yhteydessä ei ole mitään näyttöä.

– Loivemmissa tapauksissa potilaat osaavat kyllä kahvia pyytää – ja sitä tarjotaankin, sanoo Varpula.