1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kiihottaminen kansanryhmää vastaan

Ex-uutisankkuri ja kunnallispoliitikko Seppo Huhta tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Huhta itse piti kielenkäyttöään värikkäänä, mutta ei rikollisena.

kiihottaminen kansanryhmää vastaan
Seppo huhta
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoo, että Seppo Huhdan Facebook-kirjoitukset ovat olleet vihapuhetta, joka ei ole sananvapaudella suojattua.Helena von Alfthan / Yle

Entinen uutisankkuri ja Espoon kaupunginvaltuuston varajäsen Seppo Huhta on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Oikeuden mukaan Huhta kirjoitteli Facebookiin muslimeja ja somaleja kansanryhmänä panettelevia ja solvaavia kirjoituksia.

Oikeus katsoi, että vaikka kunnallispolitiikassa mukana olevan Huhdan tarkoituksena olisi ollut esittää kritiikkiä maahanmuuttoa ja rikoksiin syyllistyneitä maahanmuuttajia kohtaan, hän ei olisi saanut solvata kansanryhmiä tekemällään tavalla.

Huhta muun muassa vaati, että muslimien on lähdettävä pois Euroopasta ja että muslimit eivät sovi sivistyneisiin maihin. Hän käytti kirjoituksissaan muslimeista ja somaleista useita oikeuden mukaan halventavia nimityksiä.

Kommentit olivat oikeuden mukaan vihapuhetta, vahvasti yleistäviä ja omiaan aiheuttamaan muun muassa halveksuntaa ja vihamielisyyttä muslimeja ja somaleja kohtaan.

Huhta on julkaissut kirjoitukset Facebook-tilillään tammikuun 2016 ja heinäkuun 2016 välisenä aikana.

Huhta: kyse oli poliittiseen vakaumukseen liittyvistä mielipiteistä

Huhta sanoi, että hän vain halusi arvostella kirjoituksilla maahanmuuttopolitiikkaa ja kertoi esittäneensä poliittiseen vakaumukseensa liittyneitä mielipiteitä.

Maahanmuuttajien tekemistä rikoksista kirjoittaessaan hän oli kertomansa mukaan tarkoittanut vain niitä henkilöitä, jotka olivat syyllistyneet rikoksiin.

Hän piti kielenkäyttöään värikkäänä ja käyttämiään nimityksiä vakiintuneina. Hän käytti muun muassa nimityksiä "partalasi", "nilviäinen" ja "käpykaartilainen".

– Vaikka kielenkäyttö oli ollut osin epäsopivaa, hänen tarkoituksenaan oli vain ollut saada julkisuutta epäkohdille ja herättää kiinnostusta asioihin tavalla, jonka hän oli toimittajana oppinut, hän oikeuden mukaan perusteli.

Maksettavaksi 40 päiväsakkoa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus mätkäisi Huhdalle 40 päiväsakkoa, josta hänelle tulee maksettavaa 400 euroa.

Lisäksi oikeus määräsi poistettavaksi Huhdan Facebook-sivuilta useita vuonna 2016 julkaistuja kirjoituksia. Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Espoon kaupungin sivujen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Seppo Huhta edustaa Sinistä tulevaisuutta (ST) varavaltuutettuna. Sinisen tulevaisuuden vt. puheenjohtaja Tiina Ahva kuitenkin kiisti toukokuussa Seppo Huhdan olevan puolueen jäsen.

– Huhta ei ole eikä ole koskaan ollut Sininen tulevaisuus rp:n jäsen, Ahva kirjoitti tuolloin sähköpostissaan.

Seppo Huhta putosi vuoden 2017 kuntavaaleissa valtuutetun paikalta varasijalle. Huhta on toiminut aiemmin Espoon sinisten puheenjohtajana. Tätä ennen hän kuului perussuomalaisiin.

Lue myös:

Entinen uutisankkuri ja Espoon varavaltuutettu Seppo Huhta syytteessä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Lue seuraavaksi