Suhde presidenttiin teki Monica Lewinskystä nettikiusatun – Miten "maailman tunnetuin harjoittelija" pääsi jaloilleen?

Ylen ulkomaantoimituksen kesäsarjassa kurkistetaan, mitä kansainvälisen julkisuuden unohtamille ihmisille kuuluu.

Monica Lewinsky
Monica Lewinsky
AOP

– Olen pahoillani, että sinä jäit niin yksin.

Nämä #metoo-liikkeen yhden johtohenkilön sanat saivat Monica Lewinskyn purskahtamaan itkuun 20 vuotta sen jälkeen, kun hänen ja presidentti Bill Clintonin suhteesta tuli koko maailmaa puhuttanut uutispommi.

Lewinskystä tuli julkkis yhdessä yössä, kun suhde paljastui tammikuussa 1998. 24-vuotias nainen joutui valtaisan ryöpytyksen kohteeksi, ja hän koki jääneensä yksin kantamaan häpeää. Lewinskyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) häntä eivät aikoinaan tukeneet edes feministit.

Jos suhde olisi paljastunut #metoo-aikakaudella, suhtautuminen presidentin ja Valkoisen talon nuoren harjoittelijan suhteeseen olisi todennäköisesti saanut erilaisen sävyn.

"Ensimmäinen nettikiusauksen uhri"

Suhteesta paisui iso uutinen, koska sen avulla Clinton oli mahdollista saada syytteeseen. Molemmat olivat kiistäneet suhteen ja erikoissyyttäjä Kenneth Starr halusi Clintonin tuomiolle valehtelusta.

Starr uhkasi Lewinskyä pitkällä vankeudella, jos tämä ei todista. 24-vuotias nainen joutui paljastamaan yksityiskohtia myöten intiimin kanssakäymisensä presidentin kanssa.

Monica Lewinsky ja Bill Clinton Valkoisen talon henkilöstön pikkujouluissa.
Monica Lewinsky ja Bill Clinton Valkoisen talon henkilöstön pikkujouluissa.REX / AOP

Internet oli tuolloin aloittelemassa voittokulkuaan, ja suhteen yksityiskohdat levisivät koko maailman silmien eteen, kun Starr latasi raporttinsa verkkoon. Niille, joilla ei vielä nettiä ollut, raportti oli tarjolla painetuissa lehdissä.

Lewinsky sanoo olleensa (siirryt toiseen palveluun) ensimmäinen ihminen, jonka maine tuhottiin internetissä täydellisesti ja maailmanlaajuisesti.

Nuori nainen joutui kokemaan, millaista on joutua tuntemattomuudesta ajan kuumimman uutisen sekä siihen liittyvien huhujen, paljastusten, pilkan ja sutkautusten kohteeksi.

Seksileikeissä käytetty Clintonin sikari ja tahriintunut sininen mekko tulivat kaikille tutuiksi. Lewinskyä kuvailtiin bimboksi, viettelijäksi, stalkkeriksi ja paljon pahemmaksikin.

Myös krääsää tuli kauppoihin. Esimerkiksi Kiinassa alettiin myydä Clinton- ja Lewinsky-kondomeja (siirryt toiseen palveluun). The Cut -lehti laski vuonna 2015 (siirryt toiseen palveluun), että Monica Lewinsky mainitaan nimeltä vähintään 128 laulussa, joukossa muun muassa Beyoncén ja Eminemin esittämät kappaleet.

Clinton välttyi syytteiltä (siirryt toiseen palveluun) ja jatkoi presidenttinä. Lewinsky joutui taistelemaan, jottei nujertuisi ivasanojen ja hyljeksinnän edessä. (siirryt toiseen palveluun)

"Maailman nöyryytetyin ihminen"

Lewinsky on jälkikäteen kertonut, (siirryt toiseen palveluun) että hän koki skandaalin jälkeen olleensa maailman nöyryytetyin ihminen ja hautoneensa jopa ajatuksia itsemurhasta – vaikkei koskaan sitä yrittänytkään.

Monica Lewinsky matkalla asianajajansa luokse 26. helmikuuta 1998.
Monica Lewinsky matkalla asianajajansa luokse 26. helmikuuta 1998.Ron Sachs / CNP / AOP

Lewinsky sanoi aikoinaan, että hänen ja Clintonin suhde perustui molemminpuoliseen yhteisymmärrykseen. Jos suhteessa oli hyväksikäyttöä, se tuli vasta jälkeenpäin, kun Clintonin sisäpiiri yritti saattaa hänet huonoon valoon ja tämän vastustajat käyttivät häntä pelinappulana, hän katsoi.

Aluksi äiti ei päästänyt tytärtään silmistään, todennäköisesti juuri itsemurhan pelon takia, Lewinsky kertoo kirjoituksessaan Vanity Fair -lehdessä.

Vähitellen Lewinsky alkoi kuitenkin yrittää rakentaa uutta elämää.

Vuonna 1999 hän julkaisi oman versionsa tapahtumista (siirryt toiseen palveluun), Monica's Story eli Monican tarina -kirjan, jonka kirjoittajana oli Andrew Morton.

Monica Lewinsky lehdistötilaisuudessa Helsingissä huhtikuussa 1999.
Monica Lewinsky lehdistötilaisuudessa Helsingissä huhtikuussa 1999.Matti Matikainen / AOP

Lewinsky yritti hankkia elantonsa asustebisneksessä ja eri mediaprojekteissa. Pian hän kuitenkin päätti pitää matalaa profiilia välttääkseen syytökset yrityksistä hyötyä maineestaan.

Lewinsky muutti Lontooseen ja suoritti maisterintutkinnon sosiaalipsykologiasta. Hän oli vuosikymmenen lähes tyystin poissa julkisuudesta.

Leima pysyi sitkeästi

Palattuaan Yhdysvaltoihin Lewinsky yritti löytää työpaikan, mutta havaitsi, että häneen lyöty leima piti sitkeästi. Lewinskyn mukaan työpaikkahaastatteluissa kävi toisinaan jopa suoraan ilmi, että työnantajat pelkäsivät palkata häntä mukana kulkevan maineen vuoksi.

Lopulta Lewinsky kertoo tajunneensa, ettei perinteinen työpaikka ehkä ole häntä varten. Hän tuli toimeen omilla projekteillaan sekä lainaamalla rahaa perheeltä ja ystäviltä.

Lewinskylla todettiin muutama vuosi sitten traumaperäinen stressihäiriö (siirryt toiseen palveluun), joka ei ollut hellittänyt vielä 20 vuotta skandaalin jälkeenkään. Hän sanoi olleensa vuosien terapiasta huolimatta jumissa menneisyytensä kanssa.

– Kun skandaali puhkesi olin niin nuori, ettei identiteettini ollut vielä kehittynyt. Siksi oli vaikeaa torjua muiden luoma kammottava mielikuva, Lewinsky on kertonut.

Vaikka Lewinsky ei itse näyttäytynyt vuosiin julkisuudessa, hänen nimensä esiintyi edelleen tämän tästä lehtien palstoilla.

40-vuotiaana vuonna 2014 hän päätti lopettaa vaikenemisen, pyrkiä muuttamaan elämänsä ja antaa merkityksen menneisyydelleen.

Nettikiusaamisen vastustaja

Lewinsky alkoi kampanjoida (siirryt toiseen palveluun) nettikiusaamista vastaan. Hän toteaa olleensa itse nettikiusattu, vaikkei kyseistä sanaa tai sosiaalista mediaa tuolloin vielä ollutkaan. Kuvat, vitsit ja kommentit hänestä levisivät muun muassa sähköpostitse eri puolille maailmaa.

Hän päätti ryhtyä auttamaan muita kiusattuja luettuaan, että nettikiusattu Tyler Clement oli tehnyt itsemurhan 18-vuotiaana.

Kesäkuussa 2015 Lewinskystä tuli (siirryt toiseen palveluun) kiusaamisen vastaisen Bystander Revolution -järjestön neuvonantaja. Lewinsky on myös muun muassa julkaissut sovelluksen kiusaamisen vastaisista emojeista (siirryt toiseen palveluun).

Vuosi sitten hän käynnisti #DefyTheName-kampanjan. (siirryt toiseen palveluun) Ajatuksena on, että ihmiset eivät anna haukkumanimien muokata identiteettiään, vaan uhmaavat niitä sanomalla ne ääneen.

Hän kehotti kaikkia muuttamaan lokakuussa Twitter-nimensä nimeksi, jolla heitä on haukuttu. Lewinsky julkaisi videon, jossa hän luki lukuisat haukkumasanat, joilla häntä on nimitelty.

Lokakuun Twitter-nimekseen Lewinsky valitsi "Monica Chunky Slut Stalker That Woman Lewinsky." Kampanjaan liittyi useita julkisuuden henkilöitä.

Lewinsky on myös Vanity Fair -lehden avustaja ja hän on kirjoittanut lehteen useita artikkeleja (siirryt toiseen palveluun).

#Metoo muutti suhtautumista

Moni on pohtinut julkisuudessa, miten Clintonin ja Lewinskyn suhteeseen olisi suhtauduttu, jos se olisi paljastunut nykyisenä #metoo-liikkeen muuttamana aikana.

Vaikka Lewinskykin on korostanut, että suhde perustui molemminpuoliseen suostumukseen, esimerkiksi Vox-lehden toimittaja (siirryt toiseen palveluun) Dylan Matthews toteaa sen olleen oppikirjaesimerkki sellaisesta alaisen ahdistelusta, joka aiheuttaisi monelle toimitusjohtajalle potkut.

Clinton ei ollut pelkästään 27 vuotta nuoremman Lewinskyn esimies, vaan myös Yhdysvaltain presidentti. Olisiko Lewinskyn ollut helppo kieltäytyä? Matthews kysyy.

Monica Lewinsky ja Bill Clinton yhteiskuvassa.
Monica Lewinsky ja Bill Clinton yhteiskuvassa vuonna 1995, kun Lewinsky työskenteli Valkoisen talon harjoittelijana.REX / AOP

Nyt jopa Lewinsky itse sanoo, että hän on alkanut nähdä suhteensa Clintoniin uudessa valossa. #Metoo-liike on kiinnittänyt huomiota esimiesten ja alaisten väliseen vallan epätasapainoon.

Lewinsky toteaa, että hänen ja Clintonin välinen valtasuhde sekä heidän ikäeronsa tekee suostumus-kysymyksestä monimutkaisen.

Hän ylistää #metoo-liikettä (siirryt toiseen palveluun) siitä, että se on rikkonut hiljaisuuden, joka on niin pitkään suojellut valtaapitäviä miehiä seksuaalisen ahdistelun ja hyväksikäytön sekä vallan väärinkäytön tapauksissa. Hän kiittää myös sitä, että naiset tukevat toisiaan.

Lewinskykin lähetti seksuaalisen hyväksikäytön uhrien tunnustviitin:

Lewinskyn mukaan hän käy edelleen läpi sitä, mitä tapahtui vuonna 1998, mutta #metoo-liike on auttanut häntä, koska hän tietää nyt, ettei ole yksin.

Clintonilta hän toivoisi sitä, että tämä haluaisi pyytää häneltä anteeksi. Silloin hän olisi parempi mies ja yhteiskuntamme olisi parempi, Lewinsky uskoo.

Aiheesta aiemmin:

Monica Lewinsky palasi julkisuuteen: Kadun suhdetta Clintoniin

Elävä arkisto: Monica Lewinsky Suomessa