Konservatiivit aloittivat pudotuspelinsä Britannian pääministeristä – Nyt kymmenestä on jäljellä seitsemän

Ensimmäisen äänestyksen suosikki oli Boris Johnson. Britannian uuden pääministerin valitsevat lopulta noin 160 000 konservatiivien rivijäsentä. He ovat keski-iältään lähempänä 60 vuotta ja arvoiltaan varsin perinteisiä.

Britannian politiikka
Boris Johnson.
Boris Johnson oli ensimmäisen äänestyskierroksen suurin menestyjä.Swiss Economis Forum / EPA

Britanniaa johtava konservatiivipuolue on aloittanut monipolvisen äänestyskierroksen uuden puheenjohtajan valitsemiseksi.

Ensimmäisellä kierroksella kisasta putosivat jo pois ensimmäiset kolme ehdokasta eli Mark Harper, Esther McVey ja Andrea Leadsom.

Odotusten mukaisesti ex-ulkoministeri Boris Johnson keräsi äänistä eniten. Hän sai 114 ääntä annetusta 313 äänestä.

Tässä katsaus tiivis katsaus puheenjohtajakisan pelikenttään ja sen sääntöihin.

Valintakuvio jatkuu näin:

  • Ehdokkaiden esivalinnan tekevät siis konservatiivien 313 parlamenttiedustajaa äänestämällä.
  • Äänestys on salainen.
  • Ensimmäisellä kierroksella pudotettiin heidät, jotka saivat alle 17 ääntä.
  • Tulevana sunnuntaina vuorossa on ensimmäinen väittely suorassa televisiolähetyksessä.
  • Toisella äänestyskierroksella ensi viikon tiistaina putoavat alle 33 ääntä saaneet tai vähiten ääniä saanut.
  • Tätä jatketaan, kunnes jäljellä on kaksi ehdokasta. Heidän on määrä olla selvillä 22. kesäkuuta, jonka jälkeen areenalle astuvat konservatiivipuolueen rivijäsenet.
  • He äänestävät postiäänestyksenä suosikkiaan kahdesta ehdokkasta.
  • Valmista pitäisi olla 22. heinäkuuta alkavalla viikolla.

Uudesta pääministeristä päättävät ikääntyvät rivijäsenet

Lopulta uudesta puheenjohtajasta ja sitä kautta uudesta pääministeristä päättävät konservatiivipuolueen noin 160 000 jäsentä.

Vielä vuoden 2018 tietojen mukaan puolueella oli noin 124 000 jäsentä (siirryt toiseen palveluun), joten luku on noussut varsin nopeasti. Vertailun vuoksi: oppositiossa olevalla työväenpuolueella on noin 540 000 jäsentä.

Nuorison ääni valinnassa ei varsinaisesti huuda, sillä lähes 40 prosenttia konservatiivien jäsenistä on yli 66-vuotiaita. Keski-ikä on 57 vuotta. Valinnan tekevien näkemykset saattavat siis monin paikoin erota laajemmasta äänestäjäkunnasta paljonkin.

Viime vuonna julkaistun kyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) konservatiivien jäsenet ovat vankasti Britannian EU-eron kannalla.

Myös tiukat ja perinteiset arvot ovat kunniassa. Enemmistö jäsenistä kannattaa kuolemanrangaistusta ja vähemmistö samaa sukupuolta olevien avioliittoa.

Ehdokkaiden pitää tehdä siis vaikutus rivijäseniin, joiden toisaalta pitäisi miettiä, kuka johtaja puree parhaiten brittiäänestäjien enemmistöön.

Puheenjohtajakisan kärjessä on viisi suosikkia

Spekulaatioissa vahvimpia nimiä voittajaehdokkaaksi on viisi. Mukana on kaksi väistyvän pääministeri Theresa Mayn hallituksen ex-ministeriä, jotka ovat eronneet protestina Mayn neuvottelemalle EU-erosopimukselle.

Britannian piti erota Euroopan unionista maaliskuussa, mutta koska sopua Mayn erosopimuksesta ei löytynyt, eroa lykättiin. Uusi takaraja on lokakuun lopussa.

Boris Johnson, 54

Kuka: Entinen ulkoministeri ja Lontoon pormestari. Ennakkosuosikki sai odotusten mukaisesti suurimman äänimäärän ensimmäisellä kierroksella ja kiitti heti tukijoitaan Twitterissä. Persoonallinen poliitikko tunnetaan möläytyksistään, mutta myös yksinkertaistetusta ilmaisustaan, jonka ansiosta moni jäsen voi ajatella, että Johnsonin johtama puolue pärjäisi hyvin vaaleissa kilpailevia puolueita vastaan.

Erosi ulkoministerin tehtävästä kesällä 2018 protestina Mayn neuvottelemalle EU-eroa koskevalle sopimukselle.

Brexit-kanta: Avoin sopimuksettomalle erolle. Yksi näkyvimmistä eron kannattajista vuoden 2016 kansanäänestyksen alla. Sanoo hoitavansa Britannian ulos Euroopan unionista lokakuussa, sopimuksella tai ilman. Uhkaillut, että Britannia ei maksa EU:lle noin 44 miljardin euron erolaskua, jos unioni ei suostu parempiin eroehtoihin.

Michael Gove, 51

Michael Gove.
Michael Gove.Amer Ghazzal / AOP

Kuka: Ympäristöministeriä on pidetty kisan toisena ennakkosuosikkina. Sai nyt kolmanneksi eniten ääniä eli 37 kappaletta.

Alkajaisiksi puheenjohtajakisaa ovat hallinneet tietysti puheet Britannian EU-erosta, mutta myös kysymykset ehdokkaiden huumeiden käytöstä.

Gove päätyi viime viikolla keskelle kohua myönnettyään, että on käyttänyt nuorempana kokaiinia.

Kiinnostavaa on, että vuonna 2016 Gove tuki Boris Johnsonia konservatiivien puheenjohtajaksi, kunnes käänsi kelkkansa ja lähti ehdolle itse.

Brexit-kanta: Mieluummin lykkäys kuin kova eli sopimukseton ero. Lykkäisi mieluummin eroa yli lokakuun kuin lähtisi ilman erosopimusta.

Jeremy Hunt, 52

Jeremy Hunt on tehnyt töitä terveysministerinä vuodesta 2012.
Jeremy Hunt.

Kuka: Nykyinen ulkoministeri kannatti EU:n jäsenenä pysymistä, mutta on sittemmin vaihtanut kantaansa. Aiempaa uraa liike-elämässä, aiemmin toimi terveysministerinä. Keräsi ensimmäisellä äänestyskierroksella toiseksi eniten ääniä, 43 kappaletta.

Brexit-kanta: Eroon, mutta mieluummin sopimuksen kera. On sanonut, että yrittäisi neuvotella uutta sopimusta EU:n kanssa. Pitää sopimuksettoman eron mahdollisuutta pöydällä. Sopimukseton ero siis mahdollinen, mutta ei toivottava.

Dominic Raab, 45

Dominic Raab.
Dominic Raab.Rob Pinney / AOP

Kuka: Entinen Britannian EU-erosta vastaava ministeri ja mustan vyön karateka. Myös Raab erosi protestina Mayn brexit-sopimukselle. Ensimmäisen kierroksen äänisaalis 27.

Brexit-kanta: Avoin sopimuksettomalle erolle. Raabin mielestä Mayn sopimus pitää yrittää neuvotella uusiksi, mutta lähtöön ilman sopimusta pitää varautua.

Sajid Javid, 49

Sajid Javid
Sajid Javid.Andy Rain / EPA

Kuka: Sisäministeri on ainoa siirtolaistaustainen ehdokas. Pakistanilaisvanhempien poika, entinen investointipankkiiri. Vastusti Britannian EU-eroa 2016, on sittemmin muuttanut mielensä. Ensimmäisellä kierroksella sai 23 ääntä.

Brexit-kanta: Ulos lokakuussa, mutta mielellään sopimuksen kera. Javid pyrkisi uusimaan erosopimusta. Puhunut Irlannin rajan osalta digitaalisesta valvonnasta ja tarjoutunut maksamaan sen Irlannille (siirryt toiseen palveluun). Jos vaihtoehdot ovat ulos ilman sopimusta tai ei ulos ollenkaan, Javid lähtisi ilman sopimusta.

He pääsivät jatkoon, mutta...

Matt Hancock, 40

Matt Hancock.
Matt Hancock.Neil Hall / EPA

Kuka: Terveysministeriä pidetään puolueen nousevana tähtenä. Maltillinen ja taitava median kanssa, arvioi uutistoimisto AFP. Toivoo vetoavansa nuoriin. Sai 20 ääntä.

Brexit-kanta: Kampanjoi vuonna 2016 jäämisen puolesta, sittemmin hänkin vaihtanut kantaansa. Kehottanut kansanedustajia tukemaan erosopimusta.

Rory Stewart, 46

Rory Stewart
Rory StewartAndy Rain / EPA

Kuka: Kansainvälisen kehityksen ministeri, entinen diplomaatti, Irak-tuntija. Sai ensimmäisellä äänestyskierroksella 19 ääntä eli selviytyi juuri jatkoon. Antanut ymmärtää olevansa "Anti-Boris".

Brexit-kanta: Ero ilman sopimusta olisi vahingollinen. Kampanjoi EU-eroa vastaan, nykyisin sanoo olevansa eron puolesta (siirryt toiseen palveluun).

He putosivat heti:

Andrea Leadsom, 56

Andrea Leadsom.
Andrea Leadsom.Vickie Flores / EPA

Kuka: Hallituksen edustaja parlamentin alahuoneessa (Leader of the House of Commons), joka erosi tehtävästään keväällä. Entinen ympäristöministeri kilpaili Mayn kanssa puheenjohtajan paikasta 2016, mutta vetäytyi kisasta loppusuoralla varomattoman kommentin vuoksi. Sanoi haastattelussa, että olisi (tahattomasti lapsetonta) Mayta parempi johtaja, koska on äiti. Sai ensimmäisellä äänestyskierroksella vain 11 ääntä.

Brexit-kanta: Eroon vaikka ilman sopimusta. Kovan linjan eron kannattaja haluaa "hallitun" sopimuksettoman eron eikä enää uusia lisäaikoja.

Mark Harper, 49

Mark Harper.
Mark Harper.Neil Hall / EPA

Kuka: Aiemmin puoluekurista vastannut konservatiiviedustaja ja entinen ministeri muun muassa sisäministeriössä. Sai kymmenen ääntä ensimmäisellä kierroksella.

Brexit-kanta: Haluaa eron sopimuksen kera. Kannatti unionin jäsenyyttä, nyt hänkin eron kannalla. Sanoo, että eron lykkäystä tarvitaan sopimuksen varmistamiseksi. Pitää silti myös sopimuksetonta eroa mahdollisuutena, jos vaihtoehtona on jäädä unionin jäseneksi.

Esther McVey, 51

Esther McVey
Esther McVeyNeil Hall / EPA

Kuka: Entinen työ- ja eläkeministeri erosi hänkin viime vuonna brexit-kiistojen vuoksi. Keräsi vain yhdeksän ääntä.

Brexit-kanta: Innokas eron kannattaja haluaa ulos unionista lokakuun loppuun menneessä.

Seuraavassa äänestyksessä ensi viikolla selviää, kenelle pudonneiden äänet lopulta menevät.

Korjattu klo 20.32 Leadsomin titteli, Leader of the House of commons ei ole parlamentin puhemies, vaan hallitusta edustava johtaja. Vastaavaa titteliä ei ole Suomessa.

Lähteet: AFP, AP